söndag 1 november 2009

Halloween är här!

Äntligen var det så dags för Halloweeeeeen!
Dukningen gick, inte helt oväntat, i svart och orange. De små smällkaramellerna (fyllda med varsin kaffebit till kaffet)toppade sopptallrikarna. Servetterna, med hjärtformade kanter, var tunna mönstrade silkesservetter som jag köpt på Östasiatiska museet för ett antal år sedan. De placerade jag så att bara kanten av servetten syntes mellan förrätt- och huvudrättstallrikarna. Oreanga ljus på bordet, svarta i kristallkronan över.
För ett antal år sedan var maken och jag på Vin- och Sprithistoriska museet där de hade en utställning om smaker. Någonstans i all information stod det att just vin från Rioja och Ostbågar ska vara en smakupplevelse utöver det vanliga. Så därför....







Vinprovningen: Spelar Druvan eller Distriktet störst roll för smaken?
Jag hade valt 3 olika spanska viner, Vin 1 och 2 kom från samma samma region; Katalonien, medan vin 2 och 3 hade det gemensamt att de var baserade på Tempranillo druvan.
Vinerna jag valde var
1 Tendral 2007 (nr 2721) (av druvorna grenache, mazuelo och shiraz) från Priorat (del av Katalonien)
2 Torres Coronas Tempranillo (nr 6996) från Catalunya (del av Katalonien)
3 Conde de Valdemar Crianza (nr 12659) (Tempranillo 80% och mazuelo 20%) från Rioja.
Sammanfattningsvis kan man nog (åtminstone utifrån denna provning) påstå att vi svenskar VET hur ett Rioja smakar. Att Tempranillo dessutom är huvuddruvan i det distriktet underlättade nog också valet av druva i vin nr 3. Tendral utmärkte sig både på sin kraftigare smak och sin högre kvalitet i detta sammanhang. Kort och gott; samtliga deltagare fick VÄL GODKÄNT på provningen.



Jag hade faktiskt tänkt göra en pumpasoppa kvällen till ära, men bäst som jag karvade i min nyinköpta pumpa fann jag mögel i mitten. Hur konstigt var inte det. Pumpan fick användas till enbart dekorativt syfte (Jack O´lantern) så fick morötter utgöra basen i både för och efterrätt istället. Grunden till morotssoppan fann jag i "Örtamat" av Monica Ahlberg, men eftersom jag i hastigheten fått leta ett nytt recept (utan pumpa), fanns inte alla ingredienser hemma, utan jag fick skarva litet.
Morotsoppa med hembakade frallor och hemgjort vitlökssmör
Morotssoppa för 8 personer.
1 kg slantade morötter
4 hackade charlottenlökar
4 stora skivade potatisar
2 liter grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
50 gr smör
2 dl vispgrädde
1 flaska vitt matlagningsvin
salt och peppar
Skala och tärna morötterna och löken. Fräs med smör i grytan. Tillsätt buljongen och låt soppan koka upp och småkoka tills alla grönsaker är mjuka. Tag grytan av värmen, tillsätt grädde och mixa soppan helt slät och lite luftig, gärna med stavmixer. Smaka av med peppar och salt.
Hembakade frallor
5 dl fingervarm mjölk
1 pkt jäst
1,5 tsk salt
1 dl ljus sirap
100g smör rumstempererat
ca 15 dl vetemjöl.
Ägg och sesamfrö som garnering ovanpå. Knåda samman delen rejält och låt den vila någon timma. Dela degen i 30 delar och rulla till runda bollar. Låt jäsa några minuter. Pensla på ägg och strö på sesamfrö. Grädda i 10-15 min i 220 grader Celsius.
Hemgjort vitlökssmör.
1 dl grädde
3 skalade vitlöksklyftor
salt efter smak
Mixa med stavmixer tills det är tjockt. Barnen tyckte inte om smöret så man kan ju lugna sig en smula med vitlöken....
Maken hade gjort en suveränt god huvudrätt: Fläskfilé med Chilipesto.
Receptet hade han hämtat ur "30 menyer från Allt om Mat".
Nu syns tyvärr inte själva rätten på bilden men den var vackert upplagd med "sesampotatis" och gräddsås. Och så som sagt, denna chilipesto:
3 msk pinjekärnor
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad chili
1/2 dl solrosolja
3 msk tomatpuré
1/2 tsk salt.
Morotskaka
3 morötter
150 g margarin
2 dl socker
2 ägg
saften från 1/2 citron
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
Glasyr
150 g Philadelphiaost
100 g smör
6 dl florsocker
några droppar röd och gul karamell färg, för en orange finish. Dekorera med mörk blockchoklad som Du smält i vattenbad och spritsat över kakan i som ett spindelnät.
Rör samman de torra ingredienserna för sig och övriga för sig. Blanda sedan samman allt och häll smeten i en smord form. Låt grädda i nedredelen av ugnen i ca 40 minuter. Tag ut och låt svalna. Blanda samman glasyren till en jämt smed och bred över den kalla kakan. Spritsa över chokladen med hjälp av en strut av smörpapper.
Vi hade tänkt oss en hel del aktiviteter för de båda treåringarna utomhus, men, bortsett från varsin godisstrut, som vi gömt uppe i en trädkoja på tomten var de bättre på att skrämma oss av egen maskin än vad vi någonsin hade kunnat administrera. Två mistellurar utan motstycke. En av dem lät absolut värst. Vem det var låter vi nog få förbli en hemlighet...Att de hade roligt gick dock inte att mista sig på....

2 kommentarer:

  1. Vilken fest! Var på Labanbio igår med Ester och där bjöds det på spindelnätsgratäng. Din morotskaka ser betydligt godare ut! :-)

    SvaraRadera
  2. Oj så mycket gott!

    Bor ni på en gammal post?

    Det gör jag. Fru Holms gamla postkontor.

    Kika in till mig - jag har en tävling på gång.

    Kram Maud

    SvaraRadera