torsdag 21 januari 2010

Hemmagjord sushi: med utåtvända och inåtvända noriark.

Ibland kan jag längta efter sushi. Varför inte göra själv? Denna variant är dessutom ganska enkel att göra. "Normalt" skulle jag lägga på en sträng wasabi, tillsammans med de övriga ingredienserna på noriarken. Men med småbarn känns det som en ganska korkad idé - vi vill ju att våra barn ska lära sig och uppskatta olika sorters mat, inte skrämmas för livet...

För båda varianterna
6 dl gröt- eller sushiris som kokas i 12 dl vatten och 1/2 dl risvinäger och 1/2 tsk salt. Låt svalna.
"Inåtvända" Noriark
  • 2 st laxportionsbitar, skiva dem tunt i långa strängar då de fortfarande är frysta
  • 1 avocado, skivad i lämpliga bitar
  • hälften av det kokade riset
  • 1/2 pkt noriark

Lägg ett noriblad på ett smörpapper. Klappa ut ett tunt lager ris på noriarket. Vänd det med riset nedåt, mot ett med kall vatten sköljt smörpapper. Lägg lax och avocado längs en sträng direkt på noriarket. Rulla runt med hjälp av smörpapperet. Längst ut är nu ett lager ris, som klär in både noriark, lax och avocado. Låt det ligga ett tag innan Du skär dem i centimetertjocka skivor med en vass kniv som sköljs med kallvatten mellan varje gång så att det blir "rena" skär istället för en enda sörja. Platta ut riset MER än så här med hjälp av en kall sköljd sked eller liknande. Gurkstavar ska också vara med här, innan allt rullas samman.

"Utåtvända" Noriark

  • 1 st gurka skärs i 10 cm långa och 0,5 cm tjocka stavar
  • 16 crabsticks
  • hälften av det kokade riset
  • 1/2 pkt noriark

Lägg ett noriark på ett smörpapper med långsidan mot dig. Klappa ut ett tunt lager ris på den halva av noriarket som är närmast dig, men spara en kant på 2 cm längs ena sidan. Skär tunna stavar av gurkan och lägg dem med crabsticks i en sträng på mitten av riset. Rulla med hjälp av smörpapperet ihop rullen, fukta lite längs kanterna så att noribladet fastnar. Låt ligga och vila i kylen någon timme. Skär rullen i centimetertjocka skivor. Servera sushin nygjord med wasabi, ingefära och japansk soja.

Sedan är det bara att ta fram servettbrytningen "fågeln" och allt är i stort sett klart...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar