söndag 10 januari 2010

Till bords! Hummersoppa, lax och pannacotta

Vilket härligt soligt väder. Kallt förvisso, men sol! Vi passade på att bjuda över några vänner på en liten middag. Servettbrytningen kungakronan hittar Du här.

Vi använde vinröd duk och servetter, litet trött är jag kanske på rött efter julen, men vinrött använde vi faktiskt inte under julfirandet, men väl klarrött... Så inte idag.
Glögg med pepparkakor
Hummersoppa
Lax med lime och honung och dijonstuvad potatis
Pannacotta
Kaffe med tryffel
Vin
Tahbilk Marsanne 2007 (nr 6406) och
Covent des Jacobins 2007 Bourgogne Blanc (nr 5798)
Vinerna presenterades på följande sätt: Ni har två vita viner. Ett är från gamla världen och ett är från nya världen. Båda vinerna är gjorda på en druvsort vardera. Vilka är länderna och vilka är druvorna?
Ja, en svår provning men våra gäster prickade in det franska vinet som just - franskt!
(Det franska vinet är gjort på druvan chardonnay och det australiska på druvan marsanne).
Hummersoppan är på samma recept som vi använde under nyårsnatten: Hummersoppa, 4-6 port
2 humrar
3 msk smör att steka i
3 krossad vitlöksklyftor
1 hackad fänkål
2 msk tomatpuré
1 tsk salvia
5 msk vetemjöl
8 dl fiskbuljong
3 dl vitt vin
5 dl crème fraiche
1/2 tsk cayennepeppar
färsk salvia
Tina och rensa humrarna. Hacka och fräs skalen i smör i en gryta. Rör ner vitlök, tomatpuré, fänkål, salvia och mjöl. Späd med buljong och vin. Låt skalen koka ca 15 min. Sila soppan och rör ner hälften av crème fraichen. Smaksätt soppan med cayennepeppar och salt. Lägg i hummerköttet skuret i bitar och servera med bröd. Lax med lime och honung och dijonstuvad potatis
1 kg laxfiléer
2 dl flytande honung
2 tsk citronpeppar
2 tsk salt
4 msk limesaft
Smör att steka i
12 stora potatisar
1 liter matlagningsgrädde
6 msk dijonsenap
2 dl mjölk
2 dl hackad gräslök
1 tsk salt
Blanda peppar, honung och limesaft till en marinad. Lägg laxfiléerna i en lämplig form och häll i marinaden. Vänd laxen då och då och låt laxen marinera under tiden potatisstuvningen tillagas.

Skala potatisen och tärna den i kuber med sidorna 1 cm. Lägg tärningarna i en stor kastrull och häll i grädden. Koka sakta. Späd med mjölken och tillsätt senap, gräslök och salt.

Stek laxen försiktigt i lite smör. Tillsätt marinad under själva stekningen.
Servera med skivad gurka och skivade rädisor.
Pannacotta med kokosmjölk
5 gelantinblad som först läggs i kallt vatten och sedan rörs ned i övriga ingredienser som värmts samman i en kastrull.
2 vaniljstänger, skrapa ur fröna
5 dl vispgrädde
5 dl kokosmjölk
2 dl florsocker
Allt rörs samman till en jämn vätska och hälls ned i sköljda portionsformar. Ställ in i kylen några timmar, gärna över natten, så att gelatinet gör att pannacottan stelnar. Serveras uttagna ur formarna eller i dem tillsammans med bär och frukt. Jag fintärnade en ananas och blandade samman med varma hallon.
En av de få bilderna där kvällens jämngamla unga gentlemän sitter till bords och låter maten tysta mun... De hade en egen provning kvällen till ära - att känna igen apelsinsaft och äppeldryck. Nå, högljudda eller inte, att de hade KUL rådde det aldrig något tvivel om!

1 kommentar:

  1. Jissis vilken middag, sitter här igen som Pavlos hundar, tack för alla goda recept, och en vacker dukning! Ha en bra vecka som kommer, kram

    SvaraRadera