onsdag 17 februari 2010

Älgfärslimpa med bacon och potatis- och jordärtskocksmos

Älgfärs kan jag tycka är väldigt spännade och gott - mer smak än vanlig köttfärs men, med hjälp av litet grädde, är inte torr och tråkig. Dessutom tycker våra barn om rätten, vilket inte är helt ovidkommande i sammanhanget. Jag mixar samman ingredienserna i matberedaren innan jag placerar smeten i formen - det ger en "mildare" konsistens. Potatismos smaksatt med jordärtskockor ÄR en riktig höjdare.

Älgfärslimpa med bacon, 6 pers
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 dl grädde
  • 1 ägg
  • 700 g älgfärs
  • 75 g bacon i tärningar
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1/4 tsk salt
  • nymald peppar

Låt ströbrödet svälla i grädden några minuter. Fräs upp bacontärningar och lök i en stekpanna, men stek inte för hårt. Låt svalna lite. Blanda alla ingredienser, tillsätt lite mer grädde om färsen känns för fast. Forma den i en limpform. Ställ in formen i 200 grader Celsius i ca 1 timme.

Servera med lingon och potatis- och jordärtskocksmos.

Potatis- och jordärtskocksmos
  • 1,5 kg potatis
  • 200 g jordärtskockor
  • 3 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 msk smör
  • 1/4 tsk vitpeppar
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 tsk salt

Skala och skölj potatis och jordärtskockorna. Skär dem i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 20 min. Häll av vattnet. Mosa dem i kastrullen med hjälp av degkrokarna till elvispen. Späd med varm mjölk och lägg i en klick smör. Krydda med salt, peppar och socker.

2 kommentarer:

  1. Vilken guldgruva ni är med era underbara recept, vilken tur jag har som hittade er, KRAM

    SvaraRadera
  2. Sjukt bra recept! Jag och fem vänner har herrmiddag på söndagar och detta tog slut omedelbart. Nu är receptet fast med nötfärs en stapel i vardagens matlådor. Lyx!

    SvaraRadera