måndag 22 februari 2010

Postgårdsromantikerns vintips 2


Finca el Puig 2003 (nr 2737), Cellers Fuentes, 189 kr

När man pratar om Spanien i vinsammanhang kommer väl de flesta att tänka på Rioja. Och varför inte? Vinerna därifrån är goda och tilltalande. Lite som jordgubbar doppade i vanilj. Lägg till frånvaron av bråkiga tanniner och vi har ett lättdrucket och behagligt vin. Men Spanien har annat att bjuda på. Ribera del Duero, till exempel. Det var när jag var i Madrid med en kompis för snart tio år sedan som jag upptäckte att vinerna från Ribera del Duero var trevliga bekantskaper. Kompisen är i och för sig stor älskare av italienska viner, men det är en annan historia.....

Men nu ska det här handla om ett vin från Prorat, som är beläget i Katalonien i nordöstra Spanien. Vinerna härifrån är rejält koncentrerade och intensiva. De kan absolut lagras och gör sig bäst till kraftig mat.
Finca el Puig heter vinet och görs på druvorna garnacha (45%), carinena (23%), cabernet sauvignon (20%), merlot (10%) och slutligen syrah (2%).
Alkohohalten är på 15% och vinerna från Priorat har ofta hög alkoholhalt.
I Finca el Puig hittar vi smaker och dofter som körsbär, kaffe och choklad.
Vi gillar verkligen vinet och fick lite dåligt samvete när vi drack de sista klunkarna utan mat som ackompanjemang. Det gjorde inte detta matkrävande vin rättvisa. Finca el Puig kräfva mat! Basta!

1 kommentar:

  1. Vilka härliga smakupplevelser din beskriver...:) hoppas dagen eran varit bra, kram

    SvaraRadera