fredag 19 februari 2010

Strutsfilé med vitlökssmör och timjanpotatis

Vår dator hade drabbats av virus. Efter att ha försökt följa närmare 10 olika beskrivningar på motåtgärder, hämtade från nätet (med en dator som bara gick långsammare och långsammare och dessutom kastade ut mig från alla program i tid och otid), kastade jag så in handuken och ominstallerade allt på datorn. Gissa om jag är glad över att vi sparat alla våra bilder på CD-skivor? Sedan behöver vi ju inte förlora oss i frågor som varför vi nonchalerade senaste veckans blippande från säkerhetsprogrammet om att något saknades för att göra en fullständig säkerhetsuppdatering...

Nå, medan alla program skulle ominstalleras, disketter skulle bytas, kylen rengöras, Sigrid gjorde "stora A" etc., kändes det lämpligt att göra en maträtt som mer eller mindre skötte sig själv. Någonting som går själv i ugnen med andra ord. Potatisen krävde något mer inlevelse, men det kändes hanterbart.
Strutsfilé
  • 800 g strutsfilé
  • 2 msk torkad timjan
  • 6 charlottenlökar
  • 1 vitlök, uppdelad i klyftor
  • 5 dl hönsbuljong

Lägg filén i en ugnsform och klappa in timjanet, fördela lökarna runt om och häll över buljongen. Ställ in i 175 grader Celsius varm ugn och låt gå tills innertemperaturen visar på 70 grader. Tag ut och täck över med foliepapper.

Vitlökssmör

  • 100 gram smör
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 3 krm salt

Mixa samman i mixern. Rulla in i en rund sträng i foliepapper och ställ i frysen till det ska användas. Då ska det serveraras i skivor ovanpå strutsfilén.

Timjanpotatis

  • 2 kilo potatis skalas och skivas i jämnstora skivor.
  • 2 msk timjan
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör

Koka potatisen tills den är mjuk, ca 10 minuter. Vänd er smör, timjan och salt.

Struts är något jag verkligen vill slå ett extra slag för, dels är det magert (innehåller 1-2 procent fett) och dels är det väldigt mört och utan senor. I synnerhet Sigrid, 1,5 år, åt som om hon aldrig hade sett mat förr då hon åt av strutsköttet. Ska man då tro på att barn är kinkiga med maten...

3 kommentarer:

  1. Så gott allt ser ut.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  2. Ja, jösses vilken tur att du sparat allt!

    Här gick mitt usb-minne sönder och tyvärr så hade jag sparat alla mina bloggbilder och familjefoton på detta. Klantigt försås och jag borde ju veta bättre men man lär så länge man lever :-(

    Skönt att viruset är borta i alla fall!

    Ha en fin helg!

    Kram

    Flisan

    SvaraRadera
  3. Skönt att ni är friska igen...:0) finns inget värre när pc:n krånglar och min är ju dessutom mitt arbete..ljuvliga recept som vanligt, ha en skön fredagskväll, kram

    SvaraRadera