lördag 20 mars 2010

3-rätters med chévreosttoast, kalkonfilé på raviolibädd och crêpes Suzette och Châteauneuf-du-Pape i glasen

Meny

Chévretoast
Kalkonfilé på raviolibädd
Crêpes Suzette (receptet finns här)

Dryck
Xavier (2007)(nr 6267), av Xavier Vignon från Châteauneuf-du-Pape, Frankrike (främst grenache, syrah och morvédre av de 13 i distriktet tillåtna druvorna)
Innan jag börjar måste jag erkänna att maten inte gjorde mycket för vinet. Eller vice versa. Egentligen hade jag tänkt mig en annan sås, men gick bet å det grövsta,varför jag valde en annan såsvariant. Där någonstans borde jag ha tagit en funderare om även ändrat vinval. Så var icke fallet. Men vinet var gott och maten likaså, även om det inte passade ihop. Skulle jag komma med vintips till maten skulle jag välja ett vitt baserat på Sauvignon Blanc till förrätten och kanske ett Pinot Noirbaserat vin till huvudrätten.
Anders hade ingen aning om vad som var upphällt i glaset. Likväl tog han direkt ut att det var 1) Från Gamla Världen 2) Franskt och 3) Från Rhônedalen. Faktiskt riktigt imponerande tyckte jag. Vi kände båda en omedelbar doft av söta jordgubbar som sedan övergick i den, tycker jag, klassiska jordkällardoften (på ett positvit sätt, det luktar jättegott). Andra gör sannolikt kanske en annan förnimmelse ihop med doften, men för mig är det jordkällare. Och är det denna doft i vinglaset är det ofelbart - franskt rödvin i glaset.... Chévretoast, 1 toast
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 cm tjock skiva getost
  • 1 msk honung
  • 2 krm timjan

Lägg 1 bröd på underlaget och lägg över ostskivan. Ringla honungen över. Krydda med timjan och avsluta med att lägga över nästa skiva bröd. Lägg allt på det uppvärmda våffeljärnet och låt grädda tills brödet antagit en fin gyllenbrun färg. Serveras direkt.

Kalkonfilé på Raviolibädd med Waldorfinspirerad sås, 6 pers

Kalkon

  • 1,3 kg kalkonfilé
  • 3 msk soya

Lägg filén i smord ugnssäker form. Glacera med soyan och stick in en ugnstermometer i den tjockaste delen av kalkonen. Ställ in i 150 grader varm ugn. Då termometern visar på 70 grader tar Du ut kalkonen och sveper in den i aluminiumfoliepapper för att den inte ska bli torr och förlora värme.

Pasta

  • 750 g färsk ravioli, helst fylld med comtéost
  • 2 liter hönsbuljong

Koka upp pastan i hönsbuljongen enligt beskrivningen på förpackningen.

Sås

  • 5 dl créme fraiche
  • 2 selleristjälkar
  • 2 äpplen, med borttagna kärnhus
  • 50 g valnötter
  • salt
  • peppar

Mixa samman ingredienserna.

Vi orkade ingen efterrätt, varför mina förgräddade pannkakor får ett nytt försök under morgondagens middag.


1 kommentar: