tisdag 9 mars 2010

Hemmagjorda hamburgare och vin från tre olika länder

Dukning och servettbrytning hittar Du här.
Hamburgare
2,4 kg nötfärs
2 gula lökar
3 ägg
6 tsk salt
2 tsk vitpeppar
1 msk worcestershiresås
3 msk olivolja
16 hamburgerbröd


Blanda nötfärs, lök, salt, peppar, ägg och worcestershiresås väl. Gör hamburgare i lämplig storlek och stek i olivoljan. Färdiga!
Tomat-, lök- och olivblandning
150 g soltorkade tomater
1 finhackad rödlök
5 msk finhackade svarta oliver
1 tsk torkad oregano
4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar


Torka av de soltorkade tomaterna och finhacka dem därefter. Blanda med den finhackade rödlöken, de finhackade svarta oliverna, oreganon, olivoljan, balsamvinägern, honungen, saltet och pepparn.
Placera på hamburgerbrödet innan själva hamburgaren läggs på plats.
Det är denna blandning som verkligen höjer smaken och gör hamburgerna - jättegoda!
Cole slaw
2 liter finstrimlad vitkål
4 morötter
3 dl majonnäs
2 dl apelsinjuice
4 tsk dijonsenap
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1/2 tsk vitpeppar


Finstrimla vitkålen och koka den några minuter i lättsaltat vatten. Blanda i fyra "hyvlade" och strimlade morötter. Häll av vattnet efter ytterligare någon minut.
Blanda i majonnäs, apelsinjuice, senap, salt, socker och peppar.
Rör om då och då. Servera!
Potatisklyftor
Vi köpte frysta potatisklyftor som det bara var att stoppa in i ugnen.
Viner:
- Domingos Private Collection Reserva Touriga Nacional 2007 (nr 2558), Portugal
- Conde de Valdemar Crianza 2005 (nr 12659), Spanien
- Babylon´s Peak Shiraz Mourvèdre Grenache 2007 (nr 2067), Sydafrika
Jag trodde Lena skulle plocka ut det spanska vinet från Rioja direkt, men det var det sydafrikanska hon prickade in direkt. "Rökigt", beskrev hon det med. Sydafrika var den omedelbara associationen. Och visst! Röda viner från Sydafrika har ofta en rökig ton (eller ton av bränt gummi, om man så vill). Även om sydafrikanska vinproducenter sjäva inte alltid vill erkänna närvaron av denna rökighet.
Att kvällens godaste vin var från Portugal var 75% av vindrickarna överens om.
Vilket vin - mer om det i ett Vintips inom en snar framtid!



Till efterrätt blev det milkshake och ett blandat kakfat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar