lördag 27 mars 2010

Oxfilé med hallonsalsa

Smakerna av bär och oxfilé gifter sig verkligen med varandra - tidigare har vi provat blåbär i matlagningen då oxfilé varit involverat. Nu detta - bär och oxfilé är kort och gott ett "lågriskprojekt" - det kan inte gå fel. Denna gång var absolut inget undantag - tvärtom, vansinnigt gott.

Såsen är god, men är man ingen uttalad såsmänniska så kan man faktiskt hoppa den (den gör varken mer eller mindre tyckte jag. Kanske om jag hade tillsatt 1-2 dl grädde, hade omdömet blivit annorlunda, då jag tänker efter). Men hoppa för allt i världen inte över Salsan - så god, så god.
Oxfile med hallonsalsa, 6 pers
Oxfilé
  • 1,2 kg oxfilé
  • 1 dl soya

Marinera oxfilen i soyan i en timme i rumstemperatur. Lägg den sedan i en smord ugnsform och stick i en termometersticka på det tjockaste stället på köttet. Ställ in köttet den 175 grader Celsius varma ugnen och låt köttet sköta sig själv tills dess innertemperatur visar 54 grader Celsius. Då stänger Du av ugnen och låter köttet gå på eftervärme upp till 58 grader. Köttet är nu "rare". Jag vill ha genomstekt mat för övrigt, men just oxfilé kan jag tycka blir förstört av att bli för hårt genomstekt. Mitt kött stannade på nämnt gradtal, skulle så inte vara fallet öppnar Du ugnsluckan, så försvinner värmen.

Sås

  • 3 selleristjälkar, tärnade
  • 3 morötter, skalade och tärnade
  • 1/2 purjolök, strimlad
  • 1/2 dl persilja, hackad
  • 2 msk smör
  • 3 dl rött eller vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk majsena som rörs ut i litet kallvatten innan det hälls i mot slutet för att få såsen att tjockna.
  • salt och peppar efter smak

Alla grönsaker ska sköljas innan de tärnas/strimlas. Stek dem i smöret i några minuter. Tillsätt
vin, vatten och kalvfond. Låt koka tills cirka hälften av vätskan har kokat bort. Häll allt genom en sil och häll sedan vätskan tillbaka till kastrullen. Häll i maizena- och vattenblandningen och låta koka upp.

Hallonsalsa

  • 300 g frysta eller färska hallon
  • 2 finhackade charlottenlök
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 1/2 tsk salt

Blanda samman ingredienserna och låt dem stå svalt någon timme.

Servera med kokt potatis och grönsallad som blandats med...hallon.

1 kommentar:

  1. Tänk att jag alltid blir så hungrig när jag hälsar på er, ha en skön söndag, KRAM

    SvaraRadera