onsdag 24 mars 2010

Stekpannebröd och Kavring

Under dagen har vi bakat en del. Jag tyckte att det kunde vara spännande att testa att grädda matbrödet i stekpannan istället för i ugnen - ibland har man ju faktiskt inte tillgång till det senare (även om dylika sommarstugor är på utdöende). Kavringen har jag bakat tidigare, men den ÄR så god (och så enkel) att den tål att göras både en och två gånger.
Kavring
  • 7 dl rågsikt
  • 2 msk brödkryddor (saknar man denna krydda kan man blanda anis, fänkål och kummin)
  • 1 msk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 4 dl lättyoghurt
  • 1/2 dl sirap

Blanda samman ingredienserna och lägg i en smord form. Grädda i 175 grader Celsius i cirka 1 timme. Stekpannebröd, 16 stycken

  • 50 g rumstempererat smör
  • 1 liter filmjölk (skall värmas till cirka 37 grader Celsius)
  • 50 g jäst
  • 1/2 dl sirap
  • 2 msk brödkryddor (om sådana saknas kan de bytas ut mot anis, kummin och fänkål)
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 5 dl rågsikt
  • 1,6 liter vetemjöl (spara hälften till utbaket)

Blanda samman ingredienserna och knåda väl. Låt degen vila 1 timme. Rulla ut degen till en lång slang och dela den i 16 delar. Kavla ut varje del i cirklar med en storlek som passar en stekpanna. Hetta upp stekpannan till litet över medelvärme. Grädda varje bröd i cirka 2 minuter per sida.

2 kommentarer:

  1. Åh, härligt med nybakat bröd! Man blir så trött på köpebrödet, allt smakar likadant, det får vi bli brödbak här också snart. Börjar med att skriva ut recepten i alla fall...

    SvaraRadera
  2. Mmmm, hembakt. Jag som brukade baka så mycket bröd förr har liksom fallit ur det sedan jag flyttade till UK...

    Nu till något helt annat: Du har en award att hämta hos mig, om du vill.

    Kram, Helena, The Swenglish Home

    SvaraRadera