söndag 18 april 2010

Baconinlindade fläskmedaljonger med rödlökspaj och ett rött vin från Priorat i glasen

Varför inte vara ärlig direkt? Det är rödlökspajen som lyfter denna rätt. Visst är baconinlindad fläskfilé gott. Och kokt potatis smakar just - kokt potatis. Men tack vare rödlökspajen blev måltiden alltså något mer än en jaha-upplevelse.

Rödlökspaj, 4 personer
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt atten

Fyllning:
4 rödlökar
2 msk smör
2 dl rött matlagningsvin
3 msk strösocker
0,5 tsk salt

Blanda degen väl och tryck ut den i en springform med diametern 24 cm. Grädda i ugnen, 225 grader C, i 10 minuter.

Skala och finhacka löken och fräs den mjuk i smöret i 10 minuter. Tillsätt matlagningsvin, socker, salt och koka in detta så att löken blir torr (tar ett tag).

Bred ut rödlöksröran i pajformen och grädda i ugnen, 225 grader C, i 10 minuter.

Servera!

Men hallå! Fläskfilén då?

Ja, visst ja! Skiva fläskfilén i önskvärda bitar, peppra runt om, svep in i bacon. Stek i lite smör tills bitarna är genomstekta.
(Vi tog tre paket bacon till 1,3 kg fläskfilé. Ett paket till hade varit optimalt).
Men drack ni inte vin? Det handlar ju om en fin lördagskväll i april.

Jodå, det gjorde vi! Vi drack ett vin från Priorat som hette Mas Igneus FA 206 (2005) som var gott. Som vanligt med Prioratviner pratar vi om mycket smak, rejält med syra och några nävar strävhet. Vi kände lingon och röda vinbär i smaken, och vinet passade bra till maten. Mycket tack vare baconet.
Vinet har tidigare funnits i beställningssortimentet men går nu inte att hitta. Som tur är finns ju Finca el Puig , som figurerar i samma prisklass, i det vanliga sortimentet. Det vinet (går att läsa om under "Vintips" på denna blogg) är dessutom ännu godare.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar