måndag 26 april 2010

Fisk med Pouilly Fumé i glasen

Fredag! Att det är fredag innebär att helgen närmar sig. I vår familj innebär det också att Arvid är hemma från dagis. Och att fredagsmys måste förberedas.
Eftersom det är kul om vi alla tre (Arvid, Sigrid och jag. Lena är på jobbet) kan hjälpas åt får inte rätten vara för svår.

Ungefär så här kan det gå till:
"Pepomme!" Sigrid vill ha hjälp med att ta bort locket på den tomma kryddburken.
"Pappa, ska jag lägga i fisken nu?" Arvid undrar om han fått bort allt papper på den djupfrysta fisken. Jag hjälper Arvid med att placera fiskbitarna lämpligt i den ugnssäkra formen.
"Pepomme!" Locket påsatt igen. Ska tas bort.
"Ska jag göra på alla?" Arvid undrar om han ska pensla olivolja och citronsaft på alla fiskbitar.
Blomkål ska kokas. Arvid bryter sönder blomkålshuvudena i små bitar.
"Pepomme!" Oj då, locket påskruvat igen.
Riktigt mysigt, faktiskt.....

Fisk med blomkålspuré, 6 personer

Fisken:
1,2 kg kolja
4 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk peppar
1 citron, både det rivna skalet och saften
2 msk torkad rosmarin

Purén:
2 blomkålshuvuden
2 dl mjölk
3 msk smör
1 tsk salt
0,5 tsk peppar

Pensla fisken med olivolja och citronsaft. Strö över citronskal, torkad rosmarin, salt och peppar.
Låt fisken vara i ugnen (175 grader C) i 15 minuter.

Dela blomkålen i små bitar. Koka i några minuter. Mixa med mjölk, smör, salt och peppar.

Servera med kokt potatis och grönsallad.

Vinet hette Pouilly Fumé La Forge, Joseph Mellot (2008) och har inhandlats för 125 kr på Viking Line.
Det var gott och uppvisade druvkaraktär (sauvignon blanc: krusbär, fläder...) om man visste att det var just den druvan. Men våra associationer pekade först mot Chablis - inte helt oävet det heller.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar