tisdag 6 april 2010

Lamm, kantarellsås och Zenato Ripassa i glasen

Ytterligare en sådan där solig påskdag, påskdagen närmare bestämt. Vi inledde dagen med att springa hela familjen. Därefter var vi på tomten fram till lunch. Arvid och Sigrid mestadels i sandlådan. Men de var inte rädda att hjälpa till med eldningen när så behövdes. "Denna dagen ett liv", sa farbror Melker i Saltkråkan och så kändes det faktiskt. Strålande sol, alla lediga och en härlig tomt att vara på. Efter lunchen sov båda barnen middag och Lena fortsatte med tomtarbete. Själv började jag med middagen.
Lamm, grönsaksknyten och kantarellsås

Lamm

  • 1,3 kg lamm
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör

Grönsaksknyten

  • 1 kg potatis
  • 6 stora morötter
  • 250 g sparris
  • 12 salladslökar
  • 6 ark bakplåtspapper
  • Finrivet skal av en apelsin
  • 1 msk finriven färsk ingefära
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Kantarellsås

  • 280 g bacon, klippt i små bitar
  • 4 finhackade schalottenlökar
  • 2 burkar kantareller (2 gånger 190 g)
  • 2 msk smör
  • 2 msk farinsocker
  • 4 msk balsamvinäger
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 0,5 liter vatten
  • 1 msk maizena
  • 4 msk finhackad persilja

Bryn köttet i lite smör i en stekpanna. Placera därefter köttet i ugnen, med temperaturen 170 grader C. Tag ut köttet när köttets innertemperatur nått 60 grader C. Låt vila under folie.

Koka den skalade potatisen (20 minuter) och de "skalade" morötterna (5 minuter). Koka även sparrisen (2 minuter). Fördela potatis, morötter, salladslökar och sparris på 6 olika bakplåtspapper. Strö över apelsinskal, ingefära, salt och papper. Knyt igen bakplåtspappren så gott det går. Baka i ugnen (250 grader C) i 10 minuter.

Fräs bacon, schalottenlök och kantareller på ej allt för hög värme i lite smör. Avbryt då all vätska kokat in. Tillsätt farinsocker, balsamvinäger, buljongtärningar och vattnet. Låt koka i fem minuter och red därefter av med maizena. Koka upp igen. Tllsätt persiljan.

Vin: Zenato Ripassa 2007 (nr 12363), 179 kr.

Mmmmmmmmmmm...... vilket vin! Vi pratar sträva körsbär som dyker upp direkt. Och vi pratar mörk choklad som kliver in på scenen just när man tror eftersmaken ebbat ut. Mycket gott!

5 kommentarer:

  1. Sv. Tack! När jag var liten så avskydde jag blodpudding, tror det har med konsistensen att göra. Men jag kanske får prova mig på blodpudding igen någon dag, har faktiskt inte ätit det på tio år. Man kan ju ändra uppfattning, fast jag tvivlar! =/

    SvaraRadera
  2. Härlig dag! Så fint att passa på innan annandagens chocksnö. Ses snart!

    SvaraRadera
  3. Låter som ni gör ett riktigt hästjobb med tomten...MUMS! kramen

    SvaraRadera