söndag 4 april 2010

Olika rätter med lax; laxtårta, laxpaté, laxpannacotta och avocadococktail med champagne i glasen

Bilden visar laxpannacotta, laxpaté, avocadococktail och, närmast, gravad lax. Receptet på laxen hittar Du här.

Både Arvid och Sigrid är väldigt förtjusta i lax i alla dess former. Påsken har med andra ord en självklar vinnare hos oss.

Laxpannacotta

  • 4 smala skivor rökt lax, till garnering runt om
  • 3 gelantinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl finklippt gräslök
  • 2 dl créme fraiche
  • 4 portionsformar klädda med plastfolie

Lägg gelantinet i kallt vatten i cirka 10 minuter. Mixa samman övriga ingredienser i matberedaren. Krama ur gelantinet och rör ned det i 1 dl uppvärmd mjölk/vatten så att det smälter. Blande ner i smeten. Häll upp smeten i de inplastade portionsformarna, ställ in dem i kylen några timmar så att de svalnar. Ta ut formarna och stjälp upp dem på en tallrik. Garnera med en tunn skiva rökt lax runt varje.

Laxpaté, ca 12 skivor

  • 800 g skinn- och benfri lax
  • 4 ägg
  • 1 1/2 tsk salt
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm piripirikrydda (vi har en liten flaska med detta, annars 1 krm cayennepeppar)

Mixa laxen med övriga tillbehören tills grädden blivit tjock och genererat en tjock smet. Häll upp i en smord ugnssäkerform och grädda i 175 grader C. varm ugn i cirka 1 timme.

Sås till laxpatén

  • 2 dl gräddfil
  • 1/2 dl hackad dill
  • 1/2 tsk salt
  • peppar efter smak

Blanda samman ingredienserna.
Avocadococktail, 8 st
  • 1 avocado
  • 1 dl créme fraiche
  • saften från 1/2 citron
  • salt efter smak
  • 8 små snapsglas
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 8 små fjärdedelshalvor av citronskivor att garnera med

Mixa avocadon med créme fraichen och citronsaften. Skeda upp i de små glasen. Dekorera med löken och citronskivorna.

Bilden ovan visar, förutom Arvid och Sigrid, laxtårtan med löjrom samt hårdkokta ägghalvor garnerade med svart- respektive röd rom.

Laxtårta med löjrom, 12 bitar

Botten

  • 300 g mörk kavring
  • 100 g smör
Fyllning
  • 6 gelantinblad
  • 300 g rökt lax
  • 1 finhackad rödlök
  • 500 g créme fraiche
  • 500 g kesella
  • saften av 1/2 citron
  • salt och peppar efter smak
Garnering
  • 300 g löjrom

Mixa kavringen och smöret i en matberedare. Häll blandningen i en ca 24 cm i diameter stor form och platta till den. Fyllningen: Låt gelantinet ligga i kallt vatten i cirka 10 minuter. Mixa övriga ingredienser i en matberedare. Krama ur gelantinet och låt det smälta i 1 dl uppvärmd vätska (mjölk/vatten) innan det blandas ned i smeten. Häll upp smeten över botten och låt stå kallt i några timmar, tills det har stelnat. Bred sedan över löjrommen.

Champagnen

Till detta drack vi Champagne, en Grande Reserve Brut från Alfred Rothschild et Cie (privat import). Det var väldigt översvallande smaker av bröd och grape. Faktiskt blev vi en smula besvikna då smakerna kändes alltför spretiga och tjaa, inte som riktigt GOD champagne kan smaka. Nämnas i sammanhanget bör att det rörde sig en en halvflaska, vilket påverkar smaken en hel del. Samtidigt köper vi oftast just champagne på halvflaskor (till skillnad från vanligt vin går det ju inte att dela upp en öppnad champagneflaska på två kvällar, vilket vi oftast gör) och de flesta vi smakat hittills har faktiskt smakat betydligt bättre....

1 kommentar:

  1. Vilka ljuvliga rätter,men just nu är man mätt som bara den, blev en kväll med god mat i glada vänners lag..kramen

    SvaraRadera