söndag 11 april 2010

Ostfondue

Ost, ost och åter ost! Vi är rejält förtjusta i olika ostar och just nu tycks det inte finnas någon botten i vårat ostfrosseri. Det får gärna vara sådana med starka smaker såsom Roquefort eller en krämig Münster som kan få hela kylskåpet att löpa amok. Eller litet mildare ostar, lämpliga för en ostfondue.

Dagen till ära hade vi vänner på besök. Ska jag vara litet efterklok skulle det kanske ha underlättat om vi hade haft två fondueset på bordet, det hade underlättat själva doppandet av brödet i den varma osten...
Meny
Ostfondue
Kaffe och Choklanpraliner
Dryck
Gobelsburger, Grüner Veltliner (nr 2775 från 2009) från Kamptal, Österrike
A Christmann, Riesling (nr 5882 från 2009) från Pfalz, Tyskland
Torricella, Chardonnay (nr 7179 från 2008) från Ricasoli i Toscana, Italien
Ostfondue, 12 port
 • 500 g emmentaler, tärnad
 • 500 g gruyére, tärnad
 • 500 g cheddar, tärnad
 • 4 vitlöksklyftor, pressade
 • 1 flaska matlagningsvin
 • 1 msk maizena utrörd i litet kallt vatten
 • salt, peppar och riven muskotnöt efter smak

Värm upp ostarna, löken och vinet på svag värme på spisen under omrörning. Konsistensen ska bli simmig och gräddig. Krydda och red av med maizenablandningen. Sätt kastrullen eller grytan på bordet över värmelågan. Doppa ned vitt, lätt rostat, bröd i ostmassan.

Vi valde vanligt skivat rostbart bröd att doppa med. Vinerna valde vi (efter litet funderingar med hjälp av personalen på systembolaget) med tanke på att det skulle vara vitt, smakrikt och gärna med litet syra (det senare stämde in på rieslingen i synnerhet) som balans till all fet ost.

Eftersom Ostfondue är en Schweizisk rätt kändes det logiskt att välja viner från intilliggande länder, då vi inte kan hitta något Schweiziskt. Mer om vinerna kommer i ett senare inlägg.

1 kommentar:

 1. Tack för titten och ha en bra vecka.
  kram
  Hanna

  SvaraRadera