söndag 25 april 2010

Trerättersmeny; Blomkålsterrin, laxkebab och jordgubbskräm med Chenin Blanc i glasen

Meny
Blomkålsterrin toppad med creme fraiche och svart rom
Laxkebab med äggnudlar med créme fraiche och sweet chilisause som tillbehör
Hemlagad jordgubbskräm
Dryck
Chenin Blanc (2007, nr 2085) från Bellingham från Paarl, Sydafrika
Blomkålsterrin
  • 1 blomkålshuvud
  • 4 ägg
  • 5 dl créme fraiche
  • saften från 1/2 citron
  • salt och peppar och riven muskotnöt efter smak.

Skölj och dela blomkålet i mindre buketter. Koka dessa i saltat vatten i cirka 5-6 minuter. Mixa samman dessa, tillsammans med övriga ingredienser, i en matmixer och fördela jämnt i en smörad ugnsform. Grädda i 200 grader C. i cirka 40 minuter. Låt kallna. Skär i små kvadrater och garnera varje kvadrat med 1/2 matsked créme fraiche och 1/2 tsk löjrom. Laxkebab, ca 16 st

  • 500 g laxfilé, tärnade
  • 2 vitlöksklyftor, finfördelad
  • 1 salladslök, hackad
  • 4 droppar chili
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1 tsk salt
  • rivet skal och saft från en lime
  • 1 ägg

Kör alla ingredienser i en matberedare tills allt är blandat och finfördelat. Forma färsen till avlånga rullar och pressa in ett grillspett (som legat i vatten någon timme) i mitten. Grilla i cirka 3 minuter per sida.

Servera med äggnudlar och skålar med sweet chilisås samt créme fraiche. Jordgubbskräm

  • 500 g frysta jordgubbar
  • 5 dl vatten
  • 3 dl florsocker
  • 1 vaniljstång
  • skal och saft från en lime.
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • citronmelissblad, att garnera med.

Koka upp 5 dl vatten och vispa ned florsockret. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur och lägg i skrapet, samt även själva vaniljstången i den kokande sockerlösningen. Blanda ner potatismjölet i en dl kallt vatten och rör ner detta i sockerlösningen. Koka upp. Mixa samman de frysta bären tillsammans med sockerlösningen och limesaften samt limeskalet i en matberedare. Låt svalna och fördela i lämpliga portionsskålar. Serveras kall.

2 kommentarer:

  1. Återigen SÅ imponerad av hur ni verkligen tar er tid att laga "riktig" och vällagad mat, duka fint och tycks njuta av hela processen. Här vankas det tätt som oftast pasta i någon form, och fort ska det gå...;-D

    Otroligt sugen nu på att testa laxkebaben, medelhavsköttbullarna, gröna servettbrytningen mm!

    Men nu: frukost!

    Kram på er och tack för inspiration, igen!
    Helena

    SvaraRadera
  2. Som vanligt så ökas salivavsöndringen när man hälsar på er...:0) hoppas allt är väl med er, KRAM

    SvaraRadera