söndag 11 april 2010

Vinprovning av tre vita druvor: Grüner Veltliner, Riesling och Chardonnay

Man kan ju tycka att denna vinprovning skulle vara enkel; Grüner Veltliner ska enligt böckerna vara aromatisk med smak av vitpeppar, riesling borde vara syran personifierad medan den ekade chardonnayen från Italien borde skvätta smörsmak åt alla väderstreck. Innan provningen började visste deltagarna vilka viner det rörde sig om, sedan var det "bara" att pricka in glasinnehållet till rätt flaska. I teorin är ju allt så enkelt och självklart. Verkligheten är en annan historia...

I verkligheten var det bara sällskapets två damer som glänste. Ska jag vara helt ärlig så var denna promenadseger för damerna inte fullt så imponerande som det låter, den ena (jag) excellerade med sina kunskaper för att hon satt inne med facit, medan den andra damen inte hann bekänna färg innan den första (jag) passade på att hånskratta åt herrarnas totala dikeskörning.

Gobelsburger, Grüner Veltliner av Weingut Schloss Gobelsburg (97 kronor, nr 2775 från 2009) från Kamptal, Österrike. Här kunde man känna dofter och smaker av honungsmelon och päron. Den, för grüner veltlinerdruvan, omtalade smaken av vitpeppar kom först i eftersmaken och då först då vi var inställda på att leta. Annars var det ett vin som kommer att passa bra både till de lättare rätterna i sommar och som pratvin. Riktigt behagligt och prisvärt.

A Christmann, Riesling av A Christmann (119 kronor, nr 5882 från 2009) från Pfalz, Tyskland. Även här kunde vi känna av litet pärondoft, även om det var citrus och mineral som dominerade i smaken. Syran kändes tydligt (då man visste var den fanns...). Anders och jag har läst ganska mycket om just denna producent, A Christmann, på senare tid, varför det kändes extra roligt att prova något av honom i glasen. Och vi kan nog bara hålla med om att det finns anledning till att han har blivit så upphaussad - här finns inte ett spår av de hemskheter tyskarna hade pippi på tidigare; sura men sötsliskiga hårresande saker. Detta var torrt, stramt och riktigt, riktigt gott.

Torricella, Chardonnay, av Barone Ricasoli (139 kronor, nr 7179 från 2008) från Toscana, Italien. Här kände vi smör då vi väl kände efter. Men enligt systembolaget ska det smaka apelsin. Njae? Gott var det åtminstone, även om jag personligen inte höll det som kvällens favorit...

2 kommentarer:

  1. Mmmm, ostfonduen får det att vattna sig i munnen på mig... Men HJÄLP, gröna faran???!!!! ;-)

    Stor kram och en fin början på nya veckan hälsar Helena

    SvaraRadera
  2. Tack för en mycket trevlig kväll. Tack också Anders för att du så artigt ställde dig bakom min vinprovargissning. :)

    SvaraRadera