söndag 9 maj 2010

Fläskfilé med ugnsrostade grönsaker och rött från Bulgarien

Almanackan säger "Lördag 8 maj" men runt husknutarna viner snålblåsten. Mössa och vantar känns helt plötsligt som lämplig klädsel - igen. Meteorologerna säger ju att man ska skilja på "klimat" och "väderlek". Men med den här kyliga väderleken känns växthuseffekten mer avlägsen än vanligt. Helt felaktig känsla, förmodligen.
Nåja, det skulle egentligen handla om mat och vin. Att vinvalet utföll sig till det röda vinets fördel känns helt natutligt en sådan här kall dag. Och maten anpassad därefter.

Fläskfilé med ugnsrostade grönsaker, 6 personer
1,2 kg fläskfilé
5 msk kinesisk soja
5 msk olivolja
4 vitlöksklyftor (finhackade)
2 tsk torkad timjan
smör att steka i

Grönsakerna:
2 rödlökar
2 röda paprikor
2 gula paprikor
2 gröna paprikor
10 oskalade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk torkad timjan
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Putsa fläskfiléerna. Låt dem marineras i en plastpåse innehållande soja, olivolja, vitlök och torkad timjan (väl blandat). Marinera i två timmar. Vänd påsen då och då.
Torka därefter av filéerna väl och stek. Först på hög värme så att det bildas lite stekyta. Därefter på låg värme tills filéerna är genomstekta.

Grönsakerna:
Sätt ugnen på 200 grader C. Skiva rödlök, paprika och zucchini. Blanda med hela vitlöksklyftor, olivolja, timjan, salt och peppar i en ugnssäker form. Rosta i ugnen i 50 minuter.

Servera med kokt potatis och en blandning av majonnäs och creme fraiche.

Alla fyra åt med god aptit. I synnerhet Arvid var väldigt förtjust i det marinerade köttet.

Vinet var från Bulgarien och var en present från min bror Per och hans flickvän Anne som besökte detta land förra sommaren. Tcherga hette det och var gjort på druvorna cabernet sauvignon, merlot och rubin. Lena, som inte visste vilket vin det var, kände igen smaken av cabernet sauvignon tämligen direkt. Rubin var en helt ny erfarenhet. Vinet var riktigt gott - synd att det blir svårt att få tag i en ny flaska.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar