tisdag 25 maj 2010

Lax- och kräfttartar med Meursault i glasen

En somrig och mycket god rätt som dessutom är färgglad och trevlig att titta på. Med vitt vin från Bourgogne i glasen. Vad mer kan man begära?

Lax- och kräfttartar med potatismos och saffranssås, 8 personer
Tartar:
1 kg laxfilé
2 burkar kräftstjärtar
2 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
1 knippe hackad dill
1 knippe hackad gräslök
lite smör att steka i
Potatismos:
2 kg potatis
4 dl mjölk
2 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
Saffranssås:
0,5 g saffran, dvs en påse
2,5 dl vitt matlagningsvin
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl creme fraiche
Dessutom:
Servera med röda paprikor och sockerärtor.
Gör så här:
Skär lax och kräftstjärtar i småbitar. Blanda med salt, peppar, dill och gräslök. Forma som burgare och stek i några minuter per sida.
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet. Stöt sönder potatisen, tillsätt mjölk, salt och peppar. Med hjälp av stavmixer blir den sönderstötta potatisen till potatismos.
Blanda saffran, matlagningsvin, vatten och buljongtärning. Låt koka tills cirka 2 dl återstår. Vispa ner creme fraiche och värm därefter såsen igen.
Vin: Meursault, Domaine Latour-Giraud, 2006.
Hade glömt bort hur himmelskt gott vit bourgogne kan vara. Först en rejäl syra med citron som association. Därefter den där diskreta smörkolasmaken som jag så starkt förknippar med vit bourgogne. Mmmm...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar