söndag 30 maj 2010

Mors dag med smörgåstårta och Taittinger i glasen!

Nu när det är som vackrast i naturen råder som extra bonus ständig festyra. Är det inte barnkalas så är det mors dag. Och är det inte mors dag är det släkten som kommer och firar att barnbarn/syskonbarn fyller år. Eller så är grannarna över på spontanfika mellan hamrandet och pysslandet på tomten.
Dagen efter Arvids fyrårskalas med alla kompisar var det dags för mors dag. Hur firar man det bäst? Ja, som ofta med oss när det är firardags så fick det bli smörgåstårta och champagne! Ett säkert kort när man vill att den rätta stämningen ska uppstå.
Smörgåstårta, 6 personer
18 landgångsbröd
Leverpastejfyllning:
4oo g leverpastej
0,5 dl mjölk
4 dl bostongurka
Skink- och äppelfyllning:
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
200 g rökt skinka
2 äpplen
2 msk senap (Dijon)
Majonnäskräm att ha ovanpå:
2 dl creme fraiche
2 dl majonnäs
Att garnera med:
300 g skalade räkor
300 g rökt lax
2 citroner
2 burkar rom
Lägg ut två skivor bröd på ett fat och två skivor på ett annat (vi gjorde två tårtor istället för att göra en gigantisk). Blanda leverpastej och mjölk och bred ut blandningen på bröden på båda faten. Bred därefter bostongurk ovanpå. Lägg på två bröd på respektive tårta. Gör om processen med leverpastejen och bostongurkan. Lägg på två bröd igen.
Blanda creme fraiche och majonnäs. Skär skinkan i små bitar. Kärna ur äpplena och skär dem i tärningar. Blanda samman creme fraiche, majonnäs, skinka och äpplen. Bred på krämen på de båda tårtorna. Täck med ett lager bröd till, som nu utgör toppen på respektive smörgåstårta.
Blanda creme fraiche och majonnäs och bred blandningen på toppen av respektive smörgåstårta.
Garnera med räkor, lax, citronskivor och rom.
Servera!
Till smörgåsstårtan drack vi Taittinger Brut Réserve. Vilken besvikelse! Visst förmedlar champagne en känsla av lyx. Men det räcker liksom inte. För 349 kr krävs mer. Både i doften och i smaken. Det vi hade i våra glas kändes bara - tråkigt! Nej, vi skulle ha nöjt oss med en enklare champagne. Eller lagt på 40 kr och köpt Bollinger Special Cuvée Brut istället.....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar