måndag 17 maj 2010

Vårmeny med sallad på prosciutto och grape, laxgryta med vit chokladkräm som avslutning.

Meny
Fördrink med tilltugg
Stekta Baconinrullade musslor och Cordiniu (nr 7735) i glasen
Förrätt
Sallad med grapefrukt och parmesangratinerade tunnbrödsflarn med Bestheims Pinot Gris (nr 2899)
Huvudrätt
Laxgryta med salsa verde med Les Sétilles från Borgougne (nr 5657)
Dessert
Vit chokladkräm toppad med passionsfrukt och granatäpple och Nederburg noble late harvest från Sydafrika (nr 2741)
Syrran bjöd på en trerätters i helgen - och vilken middag hon hade att bjuda på. Litet otippat somnade både Arvid (i syrrans matsal dit han drog in både kudde och filt) och Sigrid (sittandes på sin post vid matbordet. Vi lyfte över henne till ett skönare viloläger) så vi kunde faktiskt sitta och njuta av både mat och vin under en lång kväll, utan att någon oavbrutet"ville hem" (vilket brukar tillhöra vanligheterna då inga andra barn är involverade). Jag älskar våra barn och tycker att det är jätteroligt att de är så fina då vi är borta, visst pockar de på uppmärksamhet - onormalt vore det annars, men ibland kan det onekligen vara skönt att prata med andra vuxna om sådant som faktiskt omöjligt kan intressera varken en 3-åring eller 1-åring. Men väl deras 40 plussande föräldrar...
Vinerna serverades genomgående i diverse glas på bricka, allt för att undvika eventuella ledtrådar utifrån flaskans utseende, eller etikett för den delen. Mina resultat var för kvällen så undermåliga att jag inte ens vill försöka formulera dåliga förklaringar till varför jag gjorde sådana direkta bottennapp. Anders däremot, lyckades över förväntan, både förrätts- och huvudrättsvinerna prickade han in ganska galant. Vi andra blev riktigt imponerade. Les Sétilles var kvällens absoluta höjdare, riktigt prisvärt, trots sina modiga 139 kronor. Anders ser riktigt drömmande ut vid blotta minnet av drycken...Efterrättsvinet var även det en riktig höjdare, som sannolikt kommer att införskaffas inom kort. Sallad med grape och parmesangratinerade tunnbrödsflarn, 4 port
  • 3 mjuka rektangulära tunnbröd
  • 50 g parmesan, riven
  • 1 rosa grapefrukt, skuren i fina saftiga trekanter. Se till att få bort allt av den vita beska hinnan.
  • 50 g machésallad
  • 50 g mangoldskott
  • 4 skivor prosciutto
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1/2 tsk socker
  • salt och peppar efter smak

Skär tunnbröden i 16 stycken, 2 cm breda längder. Grädda i 200 grader C. i cirka 2-3 minuter. Fördela parmesantunnbröd, sallad, torkad skinka och grapefrukt på fyra tallrikar. Rör samman olja, vinäger, socker , salt och peppar och ringla dressingen över salladen. Laxgryta med salsa verde

  • 1 purjolök, sköljd och strimlad
  • 1/2 dl olivolja
  • 3 potatisar, skalade och klyftade
  • 2 morötter, skalade och tärnade
  • 2 palsternackor, skalade och tärnade
  • 150 g rotselleri, skalad och fintärnad
  • 8 dl fiskbuljong
  • 375 ml vitt vin
  • 2 dl créme fraiche
  • 500 g laxfilé, skuren i kuber
  • salt och peppar

SALSA VERDE

  • pressad vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka slätbladig persilja
  • 1/2 kruka färsk mynta
  • 1 tska dijonsenap
  • 2 msk citronsaft
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk kapris
  • salt och peppar

Fräs samman alla grönsaker i en kastrull i några minuter. Tillsätt buljong och vin och låt koka upp. Låt koka i cirka 10 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka. Rör ner créme fraichen och laxkuberna. Låt sjuda i 5 minuter.

Mixa samman samtliga ingredienser, utom kapris till salsa verden, med en mixer. Rör ner kaprisen. Klart.Vit chokladkräm med passionsfrukt och granatäpple, 4 port

  • 200 g vit choklad, gärna en med litet kokos.
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1/2 dl florsocker
  • 3 dl créme fraiche
  • 3 passionsfrukter
  • 1/2 granatäpple

Smält chokladen i vattenbad och vispa samman med ägg och äggula. Tillsätt socker och créme fraichen. Häll upp smeten i portionsformar och låt stå i kylen 2-3 timmar.

Slå ut kärnorna ur det delade granatäpplet. Dela passionsfrukterna på mitten och gröp ut frukten. Toppa krämen med frukterna.

Sammanfattningsvis kan sägas att hela menyn var helt suverän! Man blev mätt, men den var inte så mäktig att vi fick paltkoma på upploppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar