lördag 14 augusti 2010

Pannkaksfesten fortsätter...

Jag hade gjort så mycket banan- och ingefärspannkakor till frukosten att de räckte över lunchen. Litet skönt att varva ner innan det var dags för kvällens blinier och galetter. För att inte tala om avslutningen: Schwarzwaldtårta.
Som kronan på verket kunde vi sitta ute. Tidigare under veckan hade regntunga moln hindrat oss från detta, men nu sken solen LAGOM mycket och det var LAGOM varmt för att kunna äta på uteplatsen. Den hemlagade blåbärssylten är ny:
Blåbärssylt
  • 600 g blåbär
  • 1 dl socker
Koka upp bären och sylten och låt koka några minuter. Denna sylt är inte lämplig att spara, för det krävs någon form av konserveringsmedel.
Dagen gick sin gilla gång med litet tillbakalutade aktiviteter på tomten...

Det blev afton.
Samma servettbrytning i andra färger får "svanen" att se ut som en påfågel. Exakt hur man bryter den kommer på bloggen någon fredag i höst eller till våren.
Blinier

  • 2 dl vetemjöl,
  • 2 dl bovetemjöl,
  • 1/2 tsk salt,
  • 1 pkt torrjäst,
  • 1 msk strösocker,
  • 3 dl ljummen mjölk,
  • 1 dl vispad vispgrädde,
  • 1 äggula,
  • 1 äggvita hårt vipsad

Vispa samman alla ingredienser, utom äggvitan. Låt smeten stå och dra i 1/2 timme. Vänd försiktigt ner äggvitan och stek blinierna i en smord plättlagg. Innan Du börjar steka, värm upp laggen över stektemperatur och sänk sedan värmen. Vänd på plättarna efter någon minut, då de antagit en fin färg och stek på andra sidan. Tag upp plättarna och häll i nya, cirka 1 msk smet per plätt.

Tillbehör

  • créme fraiche,
  • 300 g rökt lax i skivor,
  • 1 finhackad rödlök,
  • 2 tärnade gurkor Galetter med Grönmögelost och valnötter har vi redan lagt in receptet på, från Parisresan. De var riktigt goda, även denna gång. Dagens avslutning, Schwarzwaldtårtan (receptet finns redan i bloggen) fick avsluta dagens matorgie. Anders lovade att det inte blir fler pannkakor på åtminstone en vecka. Men gott var det. Om än mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar