tisdag 17 augusti 2010

Postgårdsromantikerns vintips 11

Tibor Gál, eller Gál Tibor som ungrarna själva föredrar att presentera sig med förnamnet sist, är en ungersk vinproducent som vi blev bekant med alldeles försent. Försent, då han dessvärre avled i en bilolycka i Sydafrika 2005. Idag har hans änka tillsammans med deras fyra barn övertagit vinproduktionen i Eger i nordöstra Ungern. Eger är för övrigt en av Ungerns bättre vindistrikt.

Vi sitter här med en Gál Tibor Chardonnay från systembolagets beställningssortiment (från 2005, nr 89576, 124 kronor). Tur att vi hade förberett vår Ungerntripp med vad beställningssortimentet hade att erbjuda, för i själva Ungern var det stört omöjligt att finna någonting från deras demonproducent och då gjorde vi ändå flertalet seriösa försök väl på plats.

Färg: Ljust gulgrönt

Doft: Vi tycker att doften bäst kan beskrivas som en potatis eller en kålrot med skirat smör ringlat över sig.

Smak: Väldigt frisk syra med citruskaraktär. Doften knyter samman med eftersmaken; rostat bröd med smör...

Anders, som fick gissa helt fritt, trodde först att vinet var en vit bourgogne. Detta är ett väldigt bra betyg, i synnerhet från en som är helsåld just på chardonnaydruvan från detta distrikt (Vit bourgogne ÄR chardonnay, utom i några få undantag där druvan istället heter Aligoté.) Jag måste tillstå att jag förstår hans felnavigering. Fast då hade vinets prislapp legat något högre. Vinet var RIKTIGT gott och vi ska beställa några fler flaskor innan denna dag övergår till natt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar