onsdag 25 augusti 2010

Veckans druva: Sauvignon blanc

Tänk er en av de första riktigt varma försommarkvällarna. Ni sitter på en balkong med era nära och kära. Hela sommaren ligger framför er. Fågelkvitter hörs, på avstånd kan man urskilja prat och skratt från några grannar (det här är precis innan man känner sig manad att börja jobba på tomten).
Vilket vin skulle ni då vilja ha i glasen? Jag röstar på ett vin gjort på druvan sauvignon blanc. Om vi börjar med ett pratvin får det gärna komma från Nya Zeeland och dofta rejält av krusbär, fläder och nässlor. I smaken framträder syran väldigt tydligt.

Om vi fortsätter scenariot: Pratvinet är uppdrucket och getost på rostat bröd toppat med honung och timjan ställs fram. Då kan en lite smakrikare variant från Sancerre i Loiredalen passa.

Orkar vi föreställa oss även en varmrätt? OK! Grillade fiskspett med lax dukas fram. Potatissallad därtill. Då kan ett vin från Bordeaux passa. Frisk syra och en rundare, fylligare smak och lite rostat bröd från fatlagringen. Mmmm...

Nu är det höst. Men hösten är fin den också...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar