lördag 4 september 2010

Besök hos mormor och hemlagad äppelmos

Vi var nyligen på besök hos mormor över helgen. Det är verkligen mysigt att komma hem till barndomshemmet ibland mellan varven. Förutom mormor (eller mamma, i mitt fall) finns där rejäla äppelträd som närmast knockar en med årets skörd - det känns som att man befinner sig mitt i Kivik - och då talar vi strax utanför Uppsala. Vi plockade tills vi ledsnade helt enkelt - 3 rejäla kassar blev det. Nu har vi lagat äppelmos i kvällarna två och då återstår ändå en kasse som vi tänkte ta på söndag. Men först måste vi köpa nya glasburkar och ny Atamon.Det underlättar enormt om man har en matberedare och passerar äpplena.
Äppelmos

  • Till varje kg äpple (motsvarar cirka 1 liter passerat mos) tar man 3-6 dl socker,
  • 1 krm askorbinsyra (för att inte moset ska bli brunt),
  • 1 tsk Atamon.

Tvätta äpplena och skär dem i klyftor. Skal och kärnhus behöver inte tas bort. Lägg äppelklyftorna i en stor gryta med litet vatten på botten, bara så pass med vatten att inte äpplena kokar fast. Koka äpplena tills de är mjuka. Passera frukten genom köksberedaren. Häll tillbaka äpplemoset i grytan och häll på socker. Låt koka i 5 minuter. Ta ifrån värmen och rör ner Atamon och askorbinsyran. Häll upp i de med atamon försköljda glasburkarna.

2 kommentarer:

  1. Men åh så härliga höstbilder, och SÅ goa de små äppelplockarna är! Inte visste jag att din mamma hade SÅ stor äppelskörd - det blir mums att njuta av hela hösten...

    Stor kram till er alla från
    Helena

    SvaraRadera