tisdag 28 september 2010

Saffranslaxgifflar

Eftersom alla familjemedlemmar är väldigt förtjusta i lax i största allmänhet och, jag, saffran i synnerhet, kändes det som en lovande kombination för gifflar att bära med sig i svampskogen. För att slippa baka i tid och otid passade jag på att göra en rejäl sats (4 tätt packade plåtar). Vill man går det ju att halvera satsen.
Saffranslaxgifflar, 48 p

Giffeldegen
  • 100 g smält smör
  • 1 l ljummen röd mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 3 pkt saffran
  • 2 pkt jäst
  • 1,5 kg mjöl
  • 1 ägg, att pensla med innan plåten ställs i ugnen

Blanda ner alla ingredienser utom mjölet i en stor bunke. Rör ner 2/3 av mjölet och blanda samman ingredienserna ordentligt. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

laxfyllning

  • 800 g laxfiléer, i cm tjocka kuber
  • 5 dl keso
  • 5 dl creme fraiche
  • 2 msk riven pepparrot
  • salt och peppar efter smak.
  • 1 dl välklippt gräslök

Blanda samman alla ingredienser väl. Kavla ut giffeldegen tills den är ca 0,5 cm tjock. Skär ut degen i trianglar, med 15 cm långa sidor. Klicka laxfyllningen längs med ena sidan och rulla giffeln tills all deg ligger runt. Lägg på plåt.

Låt gifflarna jäsa på plåt i cirka 30 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och låt grädda i 200 grader C. i cirka 15-20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar