torsdag 23 december 2010

Chiligravad lax, Hallonsill, Saffranssill, Lingonsill och Italiensk sill och jättepappershjärtan

Efter "strump"haveriet"" som Helena (väninna sedan studietiden (tillika nationsvimlet) för 20(!!!) år sedan) så kärnfullt uttryckte mitt misslyckade stickprojekt med, blev Arvid RIKTIGT oroad. Vad skulle tomten nu kunna lägga familjens morgonpresenter i? Vanliga sockor som ersättningslösning trodde han inte på. Här var goda råd dyra. Vi löste det med att sätta upp tre hjärtan (Anders och jag får dela hjärta, jag tror att det kan gå vägen...) i trappan istället. Det fick duga. För detta år. Hjärtana består av två jättecirklar som har fogats samman och pyntats med bokmärken och hemmagjorda stjärnor.
Den gravade laxen behöver två dagar på sig för att bli klar. Istället för dill som smaksättare testade vi chili detta år.
Chiligravad lax
  • 1,8 kg laxfilé med skinn som har varit fryst i 3 dagar minimum
  • 1 röd chili, finhackad med borttagna kärnor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • 3 msk flytande honung.
Laxsås
  • 1 lime, både zestat skal och saften
  • 1/2 dl majonnais
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl gräddfil
  • 1/2 tsk salt
Lägg ut hela laxen framför Dig och gnid in den med socker och salt. Strö över chilihacket och ringla över honungen. Lägg över ena sidan över den andra med köttsidorna mot varandra. Lägg in i 1 plastpåse som Du knuter och sedan i ännu en plastpåse som Du knyter. Låt stå i kylen i två dygn under det att Du går och vänder på den 2 gånger per dygn. Efter 2 dagar tar Du fram den och skär upp i funa tunna skivor.
Blanda samman ingredienserna till såsen.Sillbordet är litet av julbordets högpunkt tycker jag. Detta år återkommer några av fjolårets absoluta höjdare: saffranssill, italiensk sill och lingonsill. Nyheten för detta år är Hallonsill, en variant jag aldrig hade provat men som jag tänkte RIMLIGEN borde kunna bli god. Det vart den...

Hallonsill
  • 1 burk 5-minuterssill klipps i lagom stora bitar
  • 2 dl frysta hallon
  • 2 dl creme fraiche
  • 1/2 finhackad rödlök
Blanda samman ingredienserna.

2 kommentarer:

  1. Oj, oj...nu kom det ju flera inspirerande sillrecept och annat gott...NU kan det bli stressigt ;D
    Nejdå, det är rätt så lugnt med julstök i stugan i dag!
    Uppsala är en relativt nyupptäckt stad för mig (trots blott en timmes avstånd)....tidigare har jag bara passerat. Men nu när jag pluggar där så har det blivit lite tid över till att se sig omkring också!

    SvaraRadera
  2. Oj, oj..det var mumsiga sillrecept! Månne jag hinner med något ännu så här i sista sekund. :) Har en glöggsill på inläggning i alla fall.
    Önskar er en riktigt fin jul!Jessica

    p.s Hjärtanen till paketen har jag köpt så har tyvärr inget bra tips till det.

    SvaraRadera