söndag 12 december 2010

Rödvinsduellen: Barolo möter Barbaresco

Det hela utspelade sig en fredagseftermiddag. Snön föll och vintern höll huvudstaden i ett fast grepp. Lena hade lite inarbetad flextid att ta ut och jag var lektionsfri. Vi träffades på NK vid lunchtid (barnen var på dagis) och åt en god lunch på Bobergs. Ett motsägelsefullt ställe, egentligen. Maten, priserna och inredningen signalerar ett ställe med klass. Men servicen och ljudnivån för tankarna till vilken ordinär lunchrestaurang som helst. Men wallenbergarna var ljuvligt goda...
Efter denna lunch styrde vi kosan mot Passagen, där Systembolaget har en butik med mycket fina viner. Vi valde två viner från Piemonte på nebbiolodruvan, som vi skulle ha till vår alldeles egna lilla "Nobelmiddag" den 10 december.

Barbaresco Livio Pavese 2006, 189 kr.
Ett strävt, som sig bör när druvan heter nebbiolo, och smakrikt vin med toner av jordgubbar, hallon och kryddor. Egentligen ett väldigt gott vin, men i jämförelse med det andra vinet den kvällen kändes det något stickigt och obalanserat.

Barolo Serralunga d´Alba 2005, Fontanafredda, 235 kr.
Vilket gott vin! Strävt (vi pratar fortfarande nebbiolo), smakrikt, matkrävande men ända med avrundade kanter och bra balans. Viol, som jag förknippar med nebbiolo, choklad och tobak. Lång eftersmak. Kvällens godaste vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar