onsdag 15 december 2010

Veckans druva: Pinot noir

Pinot noir - denna känsliga och svårodlade druva! Så väldigt uppskattad för vad den kan prestera i Bourgogne. Men samtidigt lite av ett lotteri att ha att göra med. Det sägs att av fem godtyckligt inhandlade finare bourgogneviner, så är endast en prisvärd. Fast egentligen håller jag inte med. Jag blir oftare besviken på dyrare bordeauxviner än vad jag blir på dito bourgogneviner.

Druvan används till att göra röda viner, men är även en av tre tillåtna druvor i Champagne.
I de röda vinerna hittar man ofta smak av hallon, jordgubbar och kryddor. I mognare viner kan den där beroendeframkallande doften av svamp och höstskog hittas. Mmmm! I ännu äldre viner kan man hitta toner av inälvsmat. Mycket godare än det låter!
Höjer vi blicken utanför Bourgogne kan man hitta godsaker i USA och Nya Zeeland. Särskilt Nya Zeeland har jag ett gott öga till. För att inte tala om vårt ungerska röda favoritvin - Egri Pinot Noir Gröber, Tibor Gal, 249 kr i beställningssortimentet. Mmm, det också!
Champagne, då? Ja, Bollinger är mycket gott. Och Andre Clouet likaså. (Den första med mycket pinot noir, den andra med endast pinot noir). Mmmm, och lite mmmmm till.
Pint noir - druvan med det lilla extra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar