söndag 30 januari 2011

Havets läckerheter x 3; ostron, gratinerade musslor och smörfisk

På fredagskvällen efter en ganska lång arbetsvecka för både stora och små, får maten gärna vara snabblagad, samtidigt som den ska förmedla en "lyxig känsla". Även om det är långt kvar till våren har de senaste dagarnas soliga dagar påmint om vad som komma skall. Dukningen fick därför gå i ljusblått och vitt (Servettbrytningen var Kronan som beskrevs i fredags). Jag har ett tag nu gått och trånat efter litet lättare maträtter - fisk kort och gott. Och litet Chablis eller Bourgogne till detta.
Så enkelt, så gott, så...VÅRLIGT!!!! Sigrid, 2 år, åt bara det vitlöksgratinerade brödet medan Arvid, 4 år, åt allt utom ostronen med god aptit.
Vi har sedan länge kastat in handduken då det gäller att försöka öppna ostron med vanlig kniv - chansen att man skadar sig är för överhängande - en ostronkniv är väl investerade pengar. De är dessutom inte överdrivet dyra.
Ostron, 12 st
  • dela ostronen, låt de ligga kvar i spadet på ena skaldelen (släng den andra)
  • citron klyftor att pressa över.

Sluka allt i en enda god kallsup mmmmmmmm Smörfisk har jag aldrig varken sett eller ätit tidigare. Egentligen var jag ute efter tonfisk. Men denna fisk såg lika "köttigt" matig ut som tonfisken och skulle enligt försäljaren inte smaka så mycket, utan på med marinad. Sagt och gjort. Den var väldigt god - kniven flöt igenom fisken då man skar. Väldigt gott kött - litet åt kycklinghållet, när denna är som bäst.

Smörfisk, 4 port

  • 4 skivor smörfisk
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk timjan
  • 1 msk basilika
  • saften från en citron

Blanda samman marinaden i en plastpåse och låt fisken ligga och dra i detta under 30 min. Halstra någon minut per sida. Servera på en spenatbädd.

Gratinerade musslor, 4 port

  • 2 nätpåsar färska blåmusslor
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • 4 vitlöksklyftor
  • salt och svarpeppar efter smak
  • ströbröd

Skölj och kolla musslorna noga, alla musslor som inte stänger sig då Du knackar lätt på dem, slänger Du. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i musslorna i det kokande vattnet och låt koka några minuter. Ta upp dem och låt dem svalna. Mixa under tiden örterna med smör, lök, salt och svartpeppar. Ta bort den del av skalet som inte musslan sitter fast på. Lägg de andra i en ugnsfast form, lägg på litet sav smörblandningen över varje mussla. Avsluta med att strö ströbröd över. Gratinera i 275 grader i drygt 5 minuter.

Till detta hade jag beställt Bourgogne Blanc (nr 74318, 100% Chardonnay, 99 kronor) av Clotilde Davenne. Vi tyckte nog att det smakade mer åt Chablishållet (frisk mineralton) än Bourgogne, men Chablis ÄR ju en del av det senare. Clotilde har dessutom arbetat som vinmakare hos den store Chablisproducenten Brocard och hon producerar egna Chabliser, så kopplingen är inte helt överraskande. Däremot tyckte vi att vinet var betydligt mer värt än 99 kronor - riktigt gott var det.

1 kommentar:

  1. Smörfisk har vi provat en gång och vill minnas att det var riktigt gott.
    Håkan undrar förresten var hans inbjudan blev av, ostron är hans favorit!

    Ha en bra vecka!
    Anki o Håkan

    SvaraRadera