måndag 24 januari 2011

Italiensk sjurätters meny med 6 olika italienare i glaset!

Anders båda bröder, hans pappa Hans och dennes "nya" fru (vi talar sedan 15 år tillbaka...) Ylva kom på en liten nätt januarimiddag. Under det att sju (7!!!) olika rätter serverades hälldes 6 olika italienska viner upp i glasen, i par samtidigt. Anders kommer att beskriva vinprovningen mer ingående i ett senare inlägg. Vi hade dukat med rödvitrutig duk och detaljer i rött och vitt. Anders ena bror Per, utbrast:"Ni borde ha satt upp tvättlinor över bordet, för att få det äkta siciliansk." Faktiskt en riktigt god idé som vi nog kommer att tillvarata vid något tillfälle framöver.
Meny
Caprese, se recept nedan
Basilikasoppa, se recept här, med vitlöksbröd med persilladesmör, recept se här
Karl Johansvamprisotto på en morotspurébädd, se recept nedan
Saltimbocca, se recept nedan
Ostbricka (4 olika, med kex som tilllbehör)
Äppelgranité, se recept här
Tiramisu, se recept här
Viner på druvorna Aglianico, Barbera, Nebbiolo, Negro Amaro, Nero d'Avola och Sangiovese (utförlig info kommer)
Caprese, 8 pers
  • 6 bifftomater, skivade
  • 3 buffelmozzarellaostar, skivade
  • 1 msk basilika, finhackad
  • 3 msk olivolja ringlas över

Karl Johansvamprisotto på en bädd av morotspuré

  • 1 kg risottoris
  • 5 gula lökar, finhackade
  • 100 g Karl Johansvamp, blötläggs först i 15 minuter
  • 1 flaska vitt matlagningsvin
  • 1 liter, drygt, vatten
  • 4 vitlöksklyftor, pressade
  • 150 g riven parmesanost
  • 1 knippe finklippt persilja
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och peppar eftersmak

Morotspurén

  • 1 kg skalade morötter i slantar
  • 2 gula lökar, skalade och skivade

Stek vitlök, lök och Karl Johansvampen i olja. Häll över riset och låt steka något. Häll i vatten och vin, litet i taget samtidigt som Du rör om hela tiden. Rör ner saffranet. Då allt vatten kokat in, tag grytan från plattan och rör ner den rivna osten och persiljan. Koka under tiden morötter och lök i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och mixa till en puré. Platta till 2 msk morotpuré i botten på tallriken. Häll kallvatten i en portionsform som Du sedan brer risotton i, vänder på och knackar ut risottopucken över morotsbädden.

Saltimbocca

  • 16 skivor, tunna kalvinnanlår
  • 16 skivor prosciutto
  • 16 salviablad
  • 1/2 dl olivolja
  • 100 g smör
  • 1 flaska vitt matlagningsvin

"Hopp in i munnen". Lägg köttet mellan två plastfilmsblad och banka ut med undersidan av en stekpanna, tills de är cirka 1/2 cm tjocka. Ta bort plasten. Peppra och salta. Lägg en skinkbit över och ett salviablad mitt på. Fäst med en tandpetare. Hetta upp oljan och smöret och stek på medelgod värme i 3-4 min på "köttsidan", tills köttet är genomstekt. Vänd och stek någon minut på "skinksidan". Ta bort köttet och avsluta med att hälla i matlagningsvinet i pannan och reducera tills hälften av vätskan återstår. Häll över köttet.

3 kommentarer:

  1. Ojojoj, det var minsann inte illa. En sådan middag hade vi inte tackat nej till (inte för att vi tackar nej till middagsbjudningar i vanliga fall heller) och Tiramisu till efterrätt... MUMS!
    Ska bli spännande att läsa om vinerna, vi bjöds på ett chilenskt helgen men det var väl inte riktigt vår smak och stil, tyvärr.

    SvaraRadera
  2. Muuuuummmmms, dreggel, dreggel, muuummms. Ja, förlåt för denna inte alldeles språkligt välutvecklade kommentar, men just de orden dök upp... En middag helt i min smak - ni är otroligt duktiga, vilken bred repertoar ni har och så fint ni dukar!

    Kramar från en nu kvällshungrig
    Helena

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera