lördag 26 februari 2011

Entrecôte med ris och brunsås

Idag har det varit både ganska förkylt och gnälligt här i huset. Saker som vanligen kan passera utan några större krusiduller mellan barnen, har idag antagit enorma proportioner. Vi vuxna hade heller inte blivit uttagna till mänsklighetens A-lag (idag, vill säga). God mat tenderar att ändra sådant.

Entrecôte
  • 1,2 kg entrecôte som varit ute i rumstemperatur i minst en halvtimme.
  • Salt och peppar
  • 3 msk smör
  • 2 finhackade charlottenlökar

Fräs charlottenlöken i smöret. Klappa in salt och peppar och stek entrecôten runt om, innan Du sätter in den med en termometer (i den tjockaste delen av köttbiten) i den 150 grader C. varma ugnen. Då innertemperaturen pekar på 60 grader C. tar Du ut köttet och låter den eftersvettas insvept i foliepapper.Brunsås

  • 3 msk smör
  • 2 charlottenlökar, finhackade
  • 2 msk mjöl
  • 5 dl kalvbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 msk soyasås
  • 1 dl rödvin
  • Salt och peppar

Stek i samma panna som Du nyss nyttjade till att steka köttet i. Fräs 2 finhackade charlottenlökar i smöret och tillsätt smöret. Då mjölet blandats ordentligt med smöret tillsätter Du buljongen, soyasåsen och vinet och låter det stormkoka i 10 minuter. Tillsätt grädden och låt puttra någon minut. Avsmaka med salt och peppar.

Servera ris till.

2 kommentarer:

  1. Ser gott ut.
    Ha en fortsatt fin helg.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  2. Ja, god mat och dryck kan få den gnälligaste på bättre humör.

    Hoppas resten av helgen blir lite friskare för er alla,
    Anki

    SvaraRadera