onsdag 9 februari 2011

Veckans druva: Cabernet sauvignon

Kanske den mest kända av alla rödvinsdruvor? Lätt att känna igen dessutom. Ja, smakmässigt alltså.
Det var 1997 som man med hjälp av DNA-analys lyckades bestämma druvans ursprung. Bowers och Meredith vid Davisuniversitetet i Kalifornien visade att druvans föräldrar är den blå cabernet franc och den gröna sauvignon blanc. Korsningen tros ha skett spontant för länge sedan i någon av de vingårdar där olika druvsorter växte sida vid sida. Kanske hade en och annan anat redan tidigare vilket druvans ursprung var? "Cabernet sauvignon" är ju faktiskt en blandning av föräldrarnas namn.
(Cabernet franc nämns för övrigt betydligt tidigare i vinlitteraturen än vad cabernet sauvignon gör).
Svarta vinbär och cederträ - så karaktäriseras ofta druvans doft. Den är förhållandevis lätt (här gäller det att vara ödmjuk!) att känna igen i blindprovningar.
Det görs många bra viner på druvan, men det kanske är i blandningar med andra druvor den får mest uppskattning. Ja, jag tänker förstås på Bordeaux, där den blandas med (framför allt) merlot och cabernet franc. Goda Bordeauxviner kostar en slant och frågan är om de inte ofta kostar mer än de smakar - jag tycker åtminstone det. Men det är en annan historia...
Var den odlas? Ja, över hela vinvärlden, känns det som. De kallaste vinområdena undantagna, då cabernet sauvignon mognar sent.

1 kommentar:

  1. Eftersom jag brukar hålla i kurser & prov inom Munskänkarna måste jag kommentera det där med lätt att känna igen. På druvprovet, då man serveras tre vita och tre röda blint, och det alltid kommer Cabernet Sauvignon, Pinot Noir och Syrah på den röda sidan, är det vanligaste misstaget att inte kunna skilja på Cab och Syrah. På provet vet man nämligen inte om det respektive gång kommer varm- eller svalklimatsvarianter. Kanske är det Syrah/Shiraz som är mer variabel i aromerna än Cab själv - även den kan gå mot svarta vinbär snarare än björnbär/blåbär, och det är inte alltid den har massor av rök- eller charktoner - och ställer till det för deltagarna.

    Av de brett distribuerade i Sverige tycker jag att Château de Seguin (inkl deras Cuvée Prestige) är en bra introduktion till Bordeaux-stilen med hygglig andel Cab. I och för sig säljs de lite unga, och det kan vara lite mer Merlot än Cabernet Sauvignon i vissa årgångar, men ändå.

    SvaraRadera