onsdag 23 februari 2011

Veckans druva: Corvina

Corvina är den viktigaste druvan i Valpolicella och Bardolino i nordöstra Italien (öster om Gardasjön närmare bestämt). Viner blir allt ifrån ganska lätta viner till rejält koncentrerade varianter i form av amarone. En lite bitter körsbärston går allt som oftast att hitta i vinerna.

Man kan dela in vinerna i tre grupper:
1) Den lättare varianten i form av traditionell bardolino och valpolicella. Passar till lättare maträtter och kan även fungera som pratvin. (Vadå pratvin? Man pratar väl av allt vin).
2) Mellanvarianterna ripasso och apassimento. Om man använder amaroneskalen till en andra jäsning av vanlig valpolicella får man ett mustigare och mer smakrikit rödvin (Ripasso).
Ett annat sätt att få ett smakrikare rödvin är att använda torkade druvor (Apassimento).
3) De ljuvliga, koncentrerade och smakrika amaronevinerna. Mmm, viner i den här kategorin tillhör mina absoluta favoriter av det som rödvinsvärlden har att erbjuda. Efter skörd torkas druvorna i flera månader. Vid torkningen dunstar vattnet och de kvarvarande ämnena i druvorna är nu rejält koncentrerade. Det finns många goda varianter, men Masi Amarone Costasera är en kär gammal favorit som vi ständigt återvänder till.

Gardasjön, ja. En resa dit ger god mat, goda viner, vacker natur, lite kultur och historia!
Vi vet, för vår bröllopsresa gick dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar