onsdag 2 februari 2011

Veckans druva: Tannat

Den här druvan ger mörka, tuffa, sträva, svartbäriga viner. Det är den dominerande druvan i viner från Madiran i sydvästra Frankrike. Där blandas den ofta med lite cabernet franc eller eventuellt lite cabernet sauvignon.
Den odlas även på fler ställen i Frankrike, men den totala odlingsarealen minskar så sakteliga.
Med största sannolikhet härstammar druvan från Baskien i Spanien. Det var även basker som tog med sig druvan till Uruguay, där den gjort sig ett namn, under 1800-talet.
I försök att dämpa druvans riktigt tuffa tanniner provar man nu i Uruguay med att blanda tannat med andra druvor, av vilka merlot och pinot noir kan nämnas. Även förändringar i vinmakeriet görs av samma skäl.
Om jag summerar mina provningserfarenheter av denna druva så är viner med franskt ursprung strävare än de från Uruguay.

Sedan ett par år tillbaka går druvan även att hitta i Kalifornien. Och i Argentina.

1 kommentar:

  1. På tal om gurkor... vi har sett att ni varit i Budapest. Vi ska styra stegen dit senare i vår så ni får mer än gärna komma med tips på bra restauranger och annat som ni kan komma på! Har läst era inlägg från resan och Håkan är i ett magiskt tillstånd efter att ha läsa om Pipmuseumet...

    SvaraRadera