tisdag 1 mars 2011

Sushi

Det fina röda kakfatet fick jag av Anders då jag fyllde år. Tråkigt nog äter vi varken kakor eller bullar särskilt ofta (Anders är inte så förtjust i någotdera och jag är det desto mer. Blotta tanken på hembakade kanelbullar, lingonkaka, äppelkaka mmmmmmm). Man kan ju även använda fatet som uppläggningsfat då man gör Sushi.

Sushiris till 2 personer

  • 5 dl grötris
  • 1,2 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olja

Koka upp vattnet och häll ner övriga ingredienser. Låt koka tills vattnet kokat in i riset. Ca 20 minuter. Låt svalna.

Sushi med lax

  • 200 g laxfiléer, som Du delar i 5 mm tjocka skivor (laxen ska ha varit fryst i minst 2 dygn)
  • 1 klick wasabi
  • risbollar som Du gör av hälften av riset ovan.

Risbollarna formar du med händerna som ständigt blöts med kallvatten för att inte riset ska fastna på fingrarna. Lägg en klick wasabi högst upp på bollen och lägg en laxbit över.

Fortsätt tills ingredienserna har tagit slut.

Sushi i noriark

  • 6 noriark
  • 1 gurka, som skärs i långa tunna skivor
  • 2 pkt crabsticks
  • 1 klick wasabi
  • ris

Lägg ut noriarket på bordet. Bred över ett tunt lager ris. Lägg crabsticks och gurka i sidan närmast Dig och rulla hela noriarket som en rulltårta. Låt noriarken stå någon halvtimma och "gotta till sig". Skölj en vass kniv i kallvatten och skär en 1 cm tjock skiva. Skär upp rullen med 1 centimeters mellanrum. Skölj kniven ofta under kallvatten, annars fastnar allt på kniven och det blir en enda sörja.

Servera med Wasabi, inlagd ingefära och japansk soya. Ätes med fördel med pinnar.

1 kommentar:

  1. Sushi delar det Mårtenssonska köket i två läger. Håkan är absolut inte förtjust i det medan Anki gillar det skarpt. Så egna blir det inte gjort, det är lixom inte lönt, då är det lättare att hämta:)

    SvaraRadera