onsdag 9 mars 2011

Veckans druva: Mourvèdre

En rödvinsdruva som trivs i varmare klimat. I Spanien, där den kallas monastrell, minskar den i popularitet. Från en hög nivå visserligen då druvan tillhör topp fem för rödvinsdruvor vad det gäller planterad areal. I Frankrike tillhör den inte topp fem, men dess popularitet ökar.
I Kalifornien och i Australien kallas den ibland för mataro även om jag känner till åtminstone ett Penfoldsvin där druvan anges som mourvèdre.

Med största säkerhet härstammar druvan från Spanien. Druvan mognar väldigt sent och då passar Spaniens klimat bra. I södra Frankrike är den mer svårodlad. När man hittar den i södra Frankrike är det i Bandol i Provence, men även i övriga delar av Provence.

Druvan i sig är liten och har tjockt skal. Viner på druvan blir av det muskulösare slaget. Mycket av alkohol, tanniner och koncentrerad frukt, ofta svarta vinbär. Lite vilt därtill.
Den blandas ofta med grenache och cinsaut i Frankrike och med shiraz och grenache i Australien.

De gånger jag intagit druvan i egen majestät i rödvinsform har jag tyckt om den. Om jag skulle känna igen druvan i en blindprovning? Inte en chans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar