lördag 16 april 2011

Karibisk lax i en trerätters vårmeny i påsktider

Sällan har väl en huvudrätt välkomnat påsken med mer gul färg. Dessutom bröt både ananasen och mangon bra mot den ganska kryddstarka laxen. En riktigt god rätt, som vi kommer att göra många många gånger framöver. De fjäderförsedda konerna i gult och lila som prydde bordet återkommer i ett senare i ett påskpysselinlägg.
Meny
Getostentré
Karibisk lax på en bädd av exotiska frukter
Semla
Dryck
Martinsancho Verdejo 2009 (nr 6036, 100 kr, Verdejo av A.R.Vidal) från Rueda, Spanien

Getostentré

  • 25 g pinjenötter som rostas lätt i torr stekpanna
  • 8 skivor mörkt grovt bröd
  • 100 g getost
  • flytande honung, ringla 1 tsk över varje skiva
  • timjan

Fördela ingredienserna jämnt över brödskivorna och ställ in i en 175 grader C. varm ugn i cirka 3 min, strax före servering. Karibisk lax med exotiska frukter

  • 8 laxfiléer
  • 2 tsk starkt paprikapulver
  • 1/2 kycklingbuljongtärning, mald sönder
  • 2 tsk malt ingefära
  • 2 tsk råsocker
  • 2 tsk salt

Blanda samman kryddorna och gnid in i laxens ovansida. Ugnsbaka i 175 grader varm ugn i cirka 20 minuter.

Vitlökscréme

  • 2 dl gräddfil
  • 0,5-1 dl majonäs (1 rumstemp äggula och 1 vitlöksklyfta körs med mixerstav, häll sakta ner 0,5 dl olja medan Du kör med mixern)
  • rivet skal av 1 lime
  • saften från 1 lime

Ugnsbakad potatis

  • 1/2 kg potatis, skärs i klyftor
  • 1 dl olja
  • salt

Fördela potatisen i en långpanna och blanda med oljan. Ställ in i en 175 grader varm ugn i ca 30 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Salta.

  • 1 ananas skuren i ringar

1 mango tärnadSemlor

Bullarna är bara att ta ett valigt kanelbullerecept (Dela tillex detta recept i tre för en normalstor deg). Istället för att kavla degen och banka in smör, vanilj, kardemumma eller vad det vara månde är det bara att trilla runda bullar.

Hemgjord mandelmassa

  • 2 ägg
  • 200 g sötmandel
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • "Inkromet" av bullen

Skär av toppen av bullen, Gräv ut det inre i bullen (=inkråmet). Lägg i en klick av den med handmixer finfördelade mandelmassan och lägg en klick i semmelbullen. Lägg på en klick vispad lättsötad grädde. Lägg på locket. Toppa med florsocker som pudras över genom en tesil.

Vinet, Martinsancho Verdejo 2009 (nr 6036, 100 kr, Verdejo, av A.R. Vidal) från Rueda, Spanien var måhända mer rolig än god. Av de spanska vita viner vi har testat på senaste tiden har det ofta framträtt någon märklig, oönskad eftersmak - i detta fall var det något oljigt som litet "lade locket på". Doften var suverän och de inledande smakerna likaså. Anders, som inte hade någon aning om vad jag hade hällt i glasen, chansade på både riesling (hög syra) och sauvignon blanc (drag åt krusbär), pratade om blommig doft, men tyckte att det var för svagt för en gewürztraminer. Och litet äpple.

Men så var det denna trista eftersmak som inte alls fungerade ihop med resten. Jag tyckte att han förklarade smakerna bra - verdejo har vi på vår höjd druckit en gång tidigare varför det varit alltför märkligt om han hade prickat rätt.

Vi kommer att testa verdejodruvan fler gånger, men av någon annan producent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar