måndag 18 april 2011

Lammfilé, senapssås och riktigt gammal Bordeaux

Det är lördag och solen skiner. Termometern har arbetat sig upp till 17-18 grader. Man kan vara ute på tomten iklädd endast t-shirt. Och kommande helg är det påsk. Med de förutsättningarna kan inte ens ogräs och osågad ved förmörka ens sinne! Lammfilé med senapssås: 1 kg lammytterfilé, 1 tsk svartpeppar, smör till stekning, 1 tsk salt, Senapssås: 8 msk dijonsenap, 4 msk kalvfond, 4 dl vatten, 4 dl vispgrädde, 2 finhackade vitlöksklyftor, 2 tsk pressad citron, 0,5 tsk salt.

Putsa lammfiléerna och salta och peppra dem. Skiva dem och stek dem i smör så att de blir genomstekta. Blanda ihop ingredienserna till såsen. Vispa. Låt koka under omrörning i fem minuter. Servera med kokt potatis och tärningar av gul och grön paprika. Gärna sallad därtill.


Chateau Brane-Cantenac, Marguax, Grand Cru Classé, 1967(!), okänt pris. Jag var beredd på det värsta när jag skulle provsmaka vinet. Det är nog för gammalt! Men det var det inte. Nu ska vi se hur Lena gissar. Hon säger Frankrike ganska direkt. Gammalt vin, konstaterar hon därnäst. Efter lite fundering hör jag henne säga Bordeaux. Gissa om jag blev imponerad! Men att vinet var från hennes födelseår prickade hon inte in. Någon måtta på duktigheten får det ändå vara! Vinet, då? Ja, en del frukt hade gått förlorad. Och en del strävhet. Fast det fanns en tydlig cabernet-karaktär av svarta vinbär i eftersmaken. Vinet var riktigt gott efter alla år. Vi fick vinet, tillsammans med ytterligare tre flaskor, i bröllopspresent av Vintomas. Vintomas har för övrigt en mycket läsvärd blogg kallad Vintomas vinblogg.

1 kommentar:

  1. Jisses så kul med vin från ens eget födelseår, inte illa!
    Vi kollade whisky i Scottland för något år sen som var från Håkans födelseår, men vilket pris! Så den flaskan fick stanna på bryggeriet till någon annan köpare...

    SvaraRadera