torsdag 28 april 2011

Ugnsbakad lax med kamutvetesallad

Påskdagen firade vi på ett väldigt skönt och litet hurtigt vis. Jag oljade in båda balkongerna och förstukvisten, Anders sågade ved och klippte gräs, Arvid och Sigrid vattnade rosenbuskarna och vinbuskarna som vi hade planterade dagen innan. Allt detta toppades av att vi var ute och sprang hela familjen. Vissa sprang mer och andra mindre, jag och Sigrid tog en rejäl genväg genom skogen för att visa upp oss nära mållinjen. Arvid däremot sprang (tre rejält kuperade kilometrar) likt en gasell. Anders hakade på Arvid efter bästa förmåga (eller om det var tvärtom).
Lunchen, grillad korv med tillbehör, intogs utomhus. Vid kvällsmaten hade jag fått för mig att jag ville ha vit duk och vikta servetter varför vi åt den inomhus, för att efter att blåbären, hallonen och grädden hade inmundigats, braka ut på tomten. Anders och jag lindade in oss i varsin filt, sippade på vårt vin och läste böcker för glatta livet, medan Arvid och Sigrid lekte i kojan som vi delar med grannen (det är den senare som förlade kojbygget mellan träden på tomtgränsen för att båda familjens barn kunde utnyttja kojan. Gissa om denna gest uppskattades av deras mindre händiga grannar?) DET ÄR VÅR!!!!

Kamutvetesallad

  • 1 pkt kamutvete (500 g) kokas 10 min med 1 buljongtärning
  • 200 g hasselnötter rostas varefter skalet gnuggas bort med en handduk
  • 3 tomater, skärs i klyftor
  • 1 isbergsallad, finfördelas
  • 1 friséesallad, finfördelas
  • 1 pkt babyspenat
  • 1 dl majsolja
  • 1 citrons saft

Låt vetet svalna. Blanda samman ingredienserna. Servera med trögflytande hallonbalsam.

Ugnsbakad lax

  • 1,2 kg laxsida utan ben
  • 1 krm peppar
  • 1 krm paprikakrydda
  • salt
  • citron
  • honung, ringlas över
  • olja

Lägg laxsidan med fjällsidan nedåt. Strö över övriga ingredienser och baka i ugn i 175 grader C. i cirka 30 min.

Vinet

Penfolds Koonunga Hill, Chardonnay (nr 6364, 85 kr, 100% Chardonnay) från Sydaustralien. Litet tropiska smaker med ganska hög syra. Jag hade valt vinet med tanke på maten, även om kamutvete ursprungligen kommer från Egypten, kändes det som om rätten andades "nya världen".

Hur Anders vingissningar gick? Är det här som en usel skidåkare utan självinsikt brukar skylla på vallan?...:-D Nej då, jag skämtar, men kunde den mannen släppa sargen och sluta grunna på 1) vad vi har i vinskåpet (han har stenkoll)2) Vad Lena sannolikt kommer att välja av de som finns i 1) skulle det gå ypperligt. De gånger han glömmer bort dessa två punkter brukar han glänsa.

3 kommentarer:

  1. "Lite hurtigt"?
    Heja Arvid! Han kanske vill hänga på och springa minimaran med Ester 29 maj? 1 km! Skulle vara jättemysigt!
    http://www.minimaran.se/start/content.cfm?Sec_ID=1292&Rac_ID=209&Lan_ID=1

    SvaraRadera
  2. Ajdå, ja maj/juni är en intensiv period. Men nästa år springer vi stora maran allihop, visst?! :-)

    SvaraRadera