onsdag 6 april 2011

Veckans druva: Grenache

Grenache odlas mycket i södra Frankrike och i Spanien, där druvan heter garnacha. Grenache och grenache förresten. Det är egentligen tre olika druvor som heter grenache, nämligen grenache noir, grenache gris och grenache blanc. Den druva man vanligtvis menar när man säger endast grenache är grenache noir. Det är också denna druva som avhandlas här. Druvans ursprung är med stor sannolikhet Spanien, varifrån den spred sig österut för att under 1800-talet ha etablerat sig väl i Rhonedalen. I Spanien odlas den även i Rioja, där den med säkerhet inte fanns innan området drabbades av vinlusen 1901. Huvuddruvan i Riojaviner är ju tempranillo, men garnacha (vi är i Spanien just nu) används också till viss del. Fortsätter vi i Spanien så kan vi nämna Priorat i nordöstra Spanien. Det är ett område som kommit starkt under senare tid. Prioratviner är aldrig billiga och håller hög kvalitet. Grenache, carignan och ibland mer internationella druvor hittar vi viner härifrån. Tillbaka till Frankrike och det är dags att nämna Chateauneuf-du-Pape. Här görs utmärkta rödviner med grenache som en av de viktigaste druvorna. 18 olika druvor är tillåtna och grenache är ofta huvuddruva. Även i övriga södra Frankrike odlas druvan flitigt. Och då har vi inte nämnt allt rosévin från samma område som görs på druvan. Slutligen något om själva druvan. Druvan är ganska stor druva och har tunna skal och ger upphov till rödviner med något ljusare röd färg. Viner på druvan får ofta hög alkoholhalt och en eldig framtoning. Kryddig och örtig kan ett grenachevins doft beskrivas som. Grenache ansågs länge vara en dussindruva men visar mer och mer vad den kan prestera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar