onsdag 13 april 2011

Veckans druva: Viura

Viura, eller macabeo som den också kallas, är norra Spaniens mest odlade vita druva. Även i Frankrike odlas den. Särskilt då i Rouissillon. I Rioja dyker den upp i de vita vinerna. Ofta tillsätter man även en skvätt malvasia, då man tycker att viura i sig riskerar att bli lite karaktärslös. Syrahalten är låg men kan bli högre om man väljer att plocka druvorna tidigt. Men då riskerar andra aromer (läs: blommighet) att helt försvinna. Man får vara rädd om den lilla karaktär som finns! Druvan används även som ingrediens i roséviner, såsom i Roussillon, och som ingrediens i röda viner, såsom i Spanien. Druvan kom till Frankrike från Spanien men druvans egentliga ursprung tror man är Mellanöstern.

1 kommentar:

  1. Hej på er!

    Vilken läcker "kubism-dukning" nedan och Liljanbrytningen är verkligen läcker. Det är så inspirerande att titta in här och få ta del av en sprudlande vik-kreativitet och alla fina bordsdukningar och recept. Kanske lär jag mig tycka om vin en dag också... :-)

    Stor kram, Helena

    SvaraRadera