söndag 8 maj 2011

Fredagskväll med italieninspirerad tvårätters på fläskfilé och sabayon

Vin-& sprithitoriska museet ska upphöra sista maj för att återuppstå på Djurgården. Litet tråkigt kan jag tycka då den anrika byggnaden, tidigare kallat det Grönstedska palatset, samlade hela landets vinhantering mellan 1920 till mitten av 60-talet. Det var här jag gjorde mina första trevande seriösare kunskapsinhämtningar ur vinets värld. Att jag tidigare bodde på promenadavstånd därifrån påverkade sannolikt. Nåväl i och med att museumet ska flytta, sker utförsäljning av lagret (glas och dylikt inget vin tyvärr) till kraftigt rabatterade priser. Anders och jag har börjat samla på Orrefors "difference" och här hittade jag 2 par av vardera "fruit" och "crisp" så vi kan avnjuta vita viner i olika sorters glas beroende på vinkategori. Glasen till de röda varianterna var slut.

Väl hemma var jag väldigt sugen på att testa något vitt i något av de nyare glasen, men hade dessvärre redan tagit ut fläskkött ur frysen på morgonen. Nåväl, som av en händelse har vi sedan tidigare "mature" från samma serie.Bilderna av maten vart fullständigt undermåliga, varför jag hoppas att Ni kan hålla tillgodo med bara en bild av quinoasalladen.
Fläskfile under ett italienskinspirerat täcke
  • 1000 g fläskfiléer (2 stycken)
  • 4 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 3 mozzarella, skivas
  • 1 kruka basilika, finskiva bladen
  • 50 g valnötskärnor, grovhackas
  • 100 g torkade tomater i olja, skärs i grova strimlor
  • 2 vitlöksklyftor, pressas

Klappa in salt och peppar i fläskfiléerna och bryn den sedan runt om med smör i stekpanna. Skär flera 2 cm tjocka skåror i fläskfiléerna och lägg dem i oljad ugnsform. Fyll skårorna och bred över det resterande av mozzarellan och de övriga ingredienserna ovan. Och grädda i ugnen i 200 grader C. i cirka 30 minuter.

Quinoasallad

  • 1/2 pkt quinoa, kokas enligt anvisningar på paketet
  • 1 stort paket blandad sallad (400 g)
  • 2 tomater, skärs i klyftor
  • 1/2 pkt björnbär

Blanda samman ingredienserna.


Sabayon

  • 3 stora äggulor
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl lingondricka
  • 1 liter bär och frukt (vi hade 1 pkt hallon, 1 1/2 pkt björnbär, 1/2 tärnad honungsmelon, och 1 skivad banan)

Blanda äggulor, socker och lingondricka i en kastrull. Vispa upp krämen på låg värme i vattenbad tills den blir pösig. Tag bort krämen från värmen och vispa vidare tills den når ner till reumstemperatur. Häll över de i portionsskålar fördelade frukterna och bären.

Kalleske Clarry's Grenache, Shiraz Mataro (nr 94953, 119 kr, med 55% grenache, 37% shíraz och 8% mataro, från Södra Australien) var en riktig glad överraskning. Anders gissade Rhônedalen i Frankrike och eftersom druvmixen återfinns där var det väl inte en helt galen gissning. Som vi har sagt tidigare har kanske australierna har lugnat sig litet med sitt värsta fruktbombardemang, vilket vi uppskattar. Kanske att vi kundelukta oss till en lätt myntbris då vi ansträngde oss. Fortfarande var smaken fruktig, med inslag av peppar och örter. Mataro är för övrigt ett annat namn på monastrelldruvan som Anders skrev om nyligen. Detta vin var mycket prisvärt, även för dubbla priset hade det varit mer än prisvärt!! Mycket, mycket gott!

1 kommentar:

  1. Varje gång vi har varit i Stockholm har vi haft planer på att besöka museet men det har av någon anledning aldrig blivit av. Det hade ju inte varit dumt att vara där nu om de sålt ut lite, glas kan man ju aldrig få för många av...

    SvaraRadera