måndag 16 maj 2011

Lax, stuvad potatis och sauvignon blanc

Fredagkväll och en helt ledig helg framför oss! Ledig? Ja, inget är inbokat. Men det finns ju alltid saker att göra. Storhandla, städa, rensa ogräs, klippa gräsmattan....
Så vill vi ju hinna träna cykling med barnen, springa själva. Och viktigast av allt: Att bara umgås familjen. Denna digra lista känns inte så diger när man vet att man inte har en tid att passa under hela helgen.
Lax
1 kg laxfiléer
1 tsk svartpeppar
1 dl flytande honung
2 tsk salt
4 msk pressad lime
Placera laxfiléerna i en ugnssäker form. Salta och peppra. Ringla honung och pressad lime över.
Efter 15 minuter i ugnen, 150 grader, är det klart.
Potatis
2 kg potatis
1 liter matlagningsgrädde
5 msk dijonsenap
2 dl hackad gräslök
2 tsk salt
Skala potatisen och skär den i tärningar. Lägg tärningarna i en stor kastrull. Fyll på med grädde. Koka tills potatisen känns mjuk och grädden tjocknat. Tillsätt senap, gräslök och salt.
Servera med sallad, gurka och rädisor.
Sancerre, Joseph Mellot La Gravelière 2008, 130 kr på Viking Line. Frisk smak med fläder och krusbär. Man känner att druvan heter sauvignon blanc, även om det inte blir lika övertydligt som i sauvignon blanc från Nya Zeeland. Lena gissade helt rätt på druvan. Hon gissade ganske direkt också.
2 kommentarer:

 1. ser gott ut.
  Ha en bra måndags kväll.
  kram
  Hanna

  SvaraRadera
 2. Potatisreceptet låter onekligen väldigt gott, något som faller oss i smaken absolut. Vi tar helt enkelt och snor det (så klart kommer det i vårt kök men då hänvisar vi absolut till er!). och provar i veckan.

  SvaraRadera