måndag 9 maj 2011

Postgårdsromantkernas vintips nr 24

Kalleske Clarry's Grenache, Shiraz Mataro (nr 94953, 119 kr, med 55% grenache, 37% shiraz och 8% mataro, från Södra Australien) var som sagt en riktig glad överraskning. Druvmixen återfinns även i Rhônedalen, då med något mindre blomdoft och fruktsmak. Här har dock australierna har lugnat sig med sitt värsta fruktbombardemang, man kan endast ana dem på ett bra sätt. En lätt myntbris kunde anas då vi ansträngde oss. Smaken var sammetslen, utan att vara mesig, med inslag av peppar och örter.

Kalleske har etablerad sig som en lysande stjärna i Barossa Valley i södra Australien. De äldsta vinstockarna på familjen Kalleskes egendom härstammar från 1850-talet. Efter sex generationer av vinodlare började bröderna Kalleske 2004 att göra eget vin och började några år senare erhålla en hel del prestigefyllda priser.


Vingården drivs idag biodynamisk och man tar stor hänsyn till odlingsplatsens läge och mikroklimat. Vinarbetet sker genomgående manuellt och efter handskörden pressas druvorna i korgpressar, och fermenteringringen sker i största möjliga utsträckning på naturliga jäststammar. För att inte förstöra druvornas rena smak lagras vinet på gamla franska och amerikanska ekfat. Det är sannolikt därför fruktsmakerna är så nedtonade.


Vi köpte endast en enda flaska, vilket vi ångrar nu. Vinet var ett riktigt FYND!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar