måndag 2 maj 2011

Sima - finsk Valborgsmässobrygd

För några dagar sedan susade min finskfödde kollega herr S. hem med orden nu ska jag hem och starta upp min valborgsmässomust, varefter han nämnde ett ord jag aldrig hört förut:"Sima". Det är en kolsyredryck man kan göra alldeles själv. Drycken är dessutom väldigt populär bland barnen, åtminstone hans, påstod kollegan. Jag blev väldigt nyfiken och bad om recept.
Sima - Valborgsmässobrygd
 • 8 l vatten
 • 2-3 citroner, både det cestade skalen (inget av det vita) och saften
 • 500 g farinsocker
 • 500 g strösocker
 • 1/4 tsk jäst
 • russin
Häll alla ingredienser, utom jästen, i en stor kastrull och låt koka några minuter. Sila av citronskalen och låt svalna ned till 37 grader C. (Här smakade jag av drycken och den var RIKTIGT god). Tillsätt jästen. Låt jäsa under ett dygn i kastrull under lock eller handduk. Lägg i en tsk strösocker och några russin i botten på varje flaska och häll drycken över. Stäng korken (förslut den bara lätt första dygnent och ställ in i kylen. Den är klar inom 1 v i kuyl, inom 3 dagar i rums temperatur. Siman är klar då russinet stannar kvar högst upp i flaskan då Du skakar flaskan försiktigt. En annan (också finsk) kollega berättade att hon hade glömt en simaflaska i kylen i flera månader - en höstdag fick den nog och exploderade så att kylskåpsdörren for upp i full kraft och kylens hela innehåll måste slängas då det var glassplitter i allt....Så spar inte på flaskinnehållet alltför länge.
Själv halverade jag mängderna av ingredienserna, var mest intresserad av att testa. Däremot tryckte jag glatt ner ett helt jäst paket på slutet - det kan ha varit detta som gjorde att mitt resultat inte blev så gott, inte ens barnen blev översig av resultatet.

Eftersom smaktestet före jästen hade tillförts, var så god, kan min alldeles på tok för stora jästmängd helt klart ha påverkat smaken negativt. Av någon anledning ville jag prompt att vi skulle testa drycken utomhus, vilket var bra - hälften av samtliga flaskors innehåll sprutade i backen då vi öppnade korken. Det var kul att ha testat dock och vi kommer sannolikt att göra ett nytt försök, inför nästa valborg.
På kvällen gick vi till valborgskasen ocm tändes på av ett litet fackelförsett scouttåg, både Arvid och Sigrid tyckte att det var en brasa "större än den i mimindalen" - mer än godkänt med andra ord.

2 kommentarer:

 1. Fina valborgsbilder.
  kram
  Hanna

  SvaraRadera
 2. Super...OK...Pálení čarodějnic!!!!!!Fajn.Daja-duha.CR.

  SvaraRadera