onsdag 18 maj 2011

Veckans druva: Gamay

Fransk rödvinsdruva som odlas i Beaujolais. Det finns 30 olika varianter av gamay, några mer lika den variant som man förknippar med Beaujolais, några mindre. Dessa kan ha namn som gamay de bouze och gamay chaudenay, medans den "riktiga" gamaydruvan ståtar med namnet gamay noir à jus blanc. Trots att jag inte kan franska kan jag ana druvans egenskaper utifrån namnet. En mörk druva med ljust innandöme. Föräldrar till gamay noir à jus blanc är pinot noir och gouais blanc.
Druvan knoppar, blommar och mognar tidigt. Det gäller således att se upp med frosten under våren. Viner på druvan är blekare och blåare än många andra rödviner. Syran är påtaglig men inte störande, och röda bär låter sig höras i doft och smak. Jäsningen ger ofta avtryck av bananer och aceton i doften. Vinerna är ofta enkla och okomplicerade och bör drickas unga, men det finns även mer seriösa varianter som klarar en tids lagring.
Druvan dyker upp lite här och där i övriga Frankrike och går man utanför landet kan man hitta den i Kanada, Italien, Kroatien och Serbien. Men trots detta måste det ändå sägas att gamay tillhör den kategorin av druvor som har en stark koppling till ett specifikt vinområde (Beaujolais).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar