lördag 25 juni 2011

Midsommarafton: silllunch och lax med grillade grönsaker under salsa verdesås till kvällen

Nyss hemkomna från Spanien gjorde vi det enkelt för oss till lunch på midsommarafton, köpta sillburkar med gräddfil, färskpotatis, hårdbröd och ägg. Så gott i all sin enkelhet!
Strax efteråt bar det iväg till midsommarstång med dans kring midsommarstång och allt vad det innebär. Anders och jag blev litet småsugna på detta med gammeltjo - jag som trodde att jag hade blivit botad efter en totalt misslyckad karriär inom gammeldans under barndomen (6-12 år). Nå några år framöver kommer det inte att vara aktuellt, sedan får vi se... Sigrid ville dansa litet själv också, inte bara titta på.
Cruditéer med 2 olika dippsåser1 kg grönsaker, tex gurka, morötter, paprika, selleristjälkar som (skalas och) skärs i stavar


Tomatdippsås

3 dl gräddfil
4 msk chilisås
2 msk tomatpuré
1 dl majonäs
salt och peppar

Blanda samman ingredienserna.


Basilikadipp

3 dl gräddfil
1 kruka finhackad basilika
50 g riven parmesan
2 msk honung
1 dl majonäs
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar

Blanda samman ingredienserna. Laxfilé med pepparrotfärskost

4 färdiga laxfiléer
2 msk riven pepparrot
200 g philadelphiaost
1/4 tsk salt

Mosa samman salt, ost och pepparrot. Skåra upp laxfiléerna på mitten, lägg på ugnsfast form och lägg in en linje av ostblandningen. Grädda i 200 grader C. ugn i cirka 10-15 minuter.


Grillade grönsaker

5 morötter, skalade och tärnade
10 färskpotatisar, grovt skalade och delade på mitten
2 stor röd lök, skalad och delad i 8 delar
1 dl olivolja
1 röd paprika, grovhackad
1 grön paprika, grovhackad
1 gul paprika, grovhackad
1 gul zuccini
1 grön zuccini
15 körsbärstomater
1 tsk salt

Blanda potatis och morötter och rödlök i långpanna. Blanda runt oljan ordentligt. Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter. ta sedan ut och blanda in övriga ingredienser, utom körsbärstomterna, och ställ in i ugnen i ytterligare 15 minuter. Tag ut långpannan en tredje gång. Strö ut tomaterna jämnt över plåten. Låt stå i ugnen i ytterligare 10 minuter.


Salsa verde

2 dl rapsolja
2 dl basilika
0,5 dl persilja
2 vitlöksklyftor
saften från 1 citron
cestet av 1 citron
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
mald vitpeppar efter smak

Mixa ingredienserna och låt vila 15 minuter.


Jordgubbar och vispad grädde till efterrätt. Mmmmmmmmmmmmmmm...

1 kommentar:

  1. Så gott. Basilikadippen måste vi prova - våra basilikor i köksfönstret svämmar fullkomligt över med fina blad!
    Ser ju totalt livsfarligt ut när de dansar med lie i händerna, hoppas det är innan snapsen:)

    SvaraRadera