onsdag 29 juni 2011

Veckans druva: Graciano

Mörkfärgad druva för rödvinsframställning som växer i Rioja i Spanien. Den odlades mer förr, men dyker även i dag upp i röd Rioja som komplement till den i Rioja dominerande tempranillodruvan.
Druvan har mindre tanniner än tempranillo, men bidrar med en ganska intensiv smak. Det går att hitta viner på endast graciano och i dessa dyker ofta en lakritston upp.
Graciano är svår att handskas med. Den knoppas sent, är känslig för mjöldagg och oxideras lätt. Dessutom är avkastningen låg.
I Frankrike går den ibland under namnet morrastel (ej att förväxla med monastrell, som är det spanska namnet på rödvinsdruvan mourvèdre). Men i Spanien är morastrell en synonom till just - monastrell! I Nordafrika används morastrell för både graciano och mourvèdre (det är inte lätt när det är svårt)!
Nåja, efter denna namnorientering har man lust att utbrista: "Det spelar ingen roll vad druvan heter, bara vinet är gott!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar