onsdag 15 juni 2011

Veckans druva: Tempranillo

Säg tempranillo och man kommer att tänka på röda viner från Spanien. Och visst, den odlas väldigt mycket i Spanien. Tempranillodruvor har tjockt skal och kan ge röda viner med djup färg som lämpar sig väl för lagring. Alkoholhalten blir inte så hög, men om andra druvor, som exempelvis garnacha, adderas till vinet, kan alkoholhalten bli högre.
Temprano är spanska för tidig och visst mognar tempranillo tidigt.
Tempranillo vill inte ha det för varmt. Syrahalten är mer låg än hög och i doft och smak hittar man ofta jordgubbar, kryddor och läder. Vanilj, då? Ja, absolut. Framför allt i Rioja. Men vaniljsmaken är ett resultat av själva vinmakandet. Lång tid på ekfat ger den ofta så uppskattade vaniljsmaken. Nu har dock vinden vänt något. Så moderna Riojaviner har mindre av vanilj och mer av frukt.
För att göra det hela enklare(?!) kan tempranillo ha ett antal olika namn. Bara i Spanien kan druvan heta ull de llebre, cencibel, tinto fino, tinto Madrid, tinto de la Rioja, tinta delpais, tinta aragónes och tinta de toro. I Portugal kan den heta roriz.
Varför är druvan då så populär? Ja, jordgubbar och vanilj är en svårslagen kombination, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar